Citigroup: Сунак може да увеличи разходите подобно на САЩ

Министерството на финансите на Великобритания обаче има по-малко пространство за маневриране от САЩ

17:15 | 16 февруари 2021
Обновен: 17:15 | 16 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Риши Сунак, британският финансов министър, може да си позволи да следва САЩ и да увеличи разходите за подпомогне на възстановяването на Обединеното кралство след пандемия, заяви икономист от Citigroup, цитиран от Bloomberg.

В същото време британските мерки трябва да бъдат „по-добре насочени“ от мерките, набелязани от президента Джо Байдън, според Бен Набаро, икономист от банката. Той предупреди, че заради многогодишния дефицит Министерството на финансите на Великобритания има по-малко пространство за маневриране от САЩ.

„Ние със сигурност имаме капацитета да предприемем големи разходи, но в същото време е важно да поддържаме средносрочна цел за публичните финанси“, каза Набаро на брифинг във вторник, организиран от Института за фискални изследвания в Лондон.

 

След като встъпи в длъжност миналия месец, Байдън настоява Конгресът на САЩ да одобри пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Министърът на финансите Джанет Йелън каза пред Сунак и други финансови ръководители на държавите от Г-7 през миналата седмица, че сега е „времето да се предприемат големи разходи“.

Сунак многократно е предупреждавал, че е длъжен да възстанови здравето на финансите на страната и че е трудно да балансира бюджета. Тъй като Великобритания преживява третата си блокада срещу вируса и много предприятия все още не могат да се отворят, той е под натиск да предостави подкрепа за служители и работодатели.

По-рано във вторник от Института за финансови изследвания (IFS) заявиха, че в крайна сметка на Сунак може да му се наложи да предприеме увеличение на данъците с 60 милиарда паунда (84 милиарда долара), за да балансира бюджета.

Набаро каза, че възможностите на Английската централна банка да стимулира икономиката чрез паричната политика са ограничени, предполагайки, че Сунак и държавната хазна ще понесат най-голямата тежест за връщане на растежа в релси.

IFS прогнозира, че Сунак ще трябва да увеличи разходите за здравеопазване и образование, за да поправи част от щетите, нанесени от пандемията. Джонсън заяви, че за да повиши данъчните приходи, вместо еднократен данък върху богатството, финансовият министър трябва да реформира начина на облагане на наследството и капиталовите печалби.