Wall Street е с най-голям риск апетит от 20 години насам

Около 20% от респондентите в проучване на заявяват Bank of America, че поемат по-висок от нормалния риск

16:24 | 21 януари 2021
Обновен: 16:24 | 21 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Wall Street обича някои рискови активи - от акции до биткойн - още преди президентството на Джо Байдън, пише Finance Yahoo.

Около 20% от респондентите в последното глобално проучване на Bank of America, проведено в сряда, заявяват, че поемат по-висок от нормалния риск. Това не само продължава възходящия марш към рисковите инвестиции, който започна през 2020 г. (въпреки пандемията на Covid-19) и достигна най-високия си връх от 20 години насам.

Yahoo FInance

Апетитът на Wall Street за риск расте. Графика: Yahoo Finance

Като цяло, проучването показа, че паричните средства на разположение сред фонд мениджърите са на осемгодишно дъно, като в същото време се отчита голям интерес към биткойна. 

„Като цяло на база на проучването има една малка причина за притеснение“, казаха изследователи от SunDial Capital Partners.

„Има много сигнали за спекулации с акции в момента, което е предпоставка за предстоящ спад. Просто все още не виждаме влошаване в рамките на индексите или облигациите с висока доходност, или обръщане на риск апетита, които обикновено действат като непосредствени предупредителни знаци“, допълват изследователите. 

Подобно повишено рисково поведение от страна на инвеститорите може да бъде забелязано на борсите.

Трите основни борсови индекси се представят добре през последните шест месеца, водени от 24% ръст на Nasdaq Composite. S&P 500 и Dow Jones Industrial Average нарастват съответно с 18% и 17% по време на същия период. Акциите на Tesla поскъпват със 180% за шест месеца.

Цената на биткойн се утроила повече от три пъти през последните три месеца.

Усилените покупки, подхранвани от надежди за по-нататъшен фискален стимул от страна на правителството на САЩ и поддържаните ниски лихви от страна на Федералния резерв, кара някои играчи на Wall Street да се загрижат за надуването на балони около отделни акции и сектори и дали те скоро няма да се спукат.

„Съществуването на балоните може да продължи по-дълго и да изведат пазарите по-далеч, отколкото можете да си представите. И в този смисъл късата продажба може да е много опасна. Старо клише е, че пазарът може да остане нерационален по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни. Бих могъл да спекулирам с възможни причини за спукване на днешните балони. Но простият факт е, че ще се случи. Балоните се пукат. И така, въпросът е дали искате да събирате дребни монети пред валяк или искате да инвестирате?“, пита основателят на Research Affiliates Роб Арнот.