Биткойн може да разбие сърцето на Wall Street

Традиционните инвеститори влизат късно на пазара на криптоактиви и това носи своите рискове

19:20 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на биткойн отново попада в заглавията през тази година, както и нарастващият интерес от страна на институционалните инвеститори. Интересът към фючърсите върху биткойн на CME нараства с повече от 250% от началото на октомври. Големият размер на търговията и фактът, че биткойнът не трябва да се държи директно, означава, че системата на CME се счита за показател на дейността на институционалните инвеститори, пише The Wall Street Journal.

Фокусираните върху криптоактивите хеджфондове и отделните купувачи са свободни да инвестират, както им харесва, разбира се, а купуването на волатилен актив на еуфоричен пазар е риск, който те са готови да поемат.

За традиционните институционални инвеститори ситуацията е много различни. Мнозина ще направят само малка експозиция, която няма да има голямо значение за крайния им резултат, ако цените скочат, но те все пак няма да си навлекат гнева на клиентите си защо са инвестирали в изцяло спекулативен актив, ако нещата се влошат. Инвестирайки в толкова малки суми, те преминават Рубикон (бел. р. река в Италия), без да влязат в Рим.

Осемдесет и един процента от инвестициите във фондовете, управлявани от Grayscale Investments през третото тримесечие, са направени от институционални инвеститори, заявиха от компанията. Водещият Bitcoin Trust на Grayscale е управлявал активи в размер на 1,9 млрд. долара в началото на 2020 г., 4,7 млрд. долара в края на септември същата година и 21,1 млрд. долара към вторник.

Миналата седмица изпълнителният директор на Grayscale Майкъл Соненшайн заяви пред Bloomberg, че пенсионните фондове помагат за стимулиране на растежа. Включват се и застрахователи. Massachusetts Mutual Life Insurance е един от най-известните скорошни примери, закупил биткойн  за 100 милиона долара. Компанията казва, че се чувства комфортно с експозицията, която представлява около 0,04% от 235 милиарда долара, които е записала в активи в края на септември.

Оценките на Digiconomist предполагат, че биткойн мрежата консумира толкова електричество, колкото Чили на годишна база. Копаенето на биткойни често е съсредоточено на места с изобилие от възобновяеми енергийни източници, като китайската провинция Съчуан и Исландия, но все по-големите съображения за климата може да накарат правителствата да преосмислят социалната полезност на тази дейност.

Перспективата за затягане на регулациите също може да отслаби цифровите активи. Планът на Министерството на финансите на САЩ да накара платформите за търговия да поддържат по-строги данни за самоличността и трансакциите е само един пример за това как привлекателната анонимност на системата може да бъде подкопана.

Индивидуалните инвеститори, които искат да поемат риска, все още могат да се насладят на това. Но тъй като регулаторната рамка за криптовалутите все още се развива, а вярата в ралито на биткойна е раклатена, за големите институции ситуацията изглежда все по-неясна.