Най-големият спад в цената на биткойн от март разклати вярата в криптобума

Най-голямата криптовалута обаче бързо започна да се възстановява

12:20 | 11 януари 2021
Обновен: 12:20 | 11 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата криптовалута биткойн поевтиня с 21% в неделя и в понеделник достигайки до цена от 32 389 долара. Това е най-големият двудневен спад, откакто световните пазари бяха ударени от пандемията за първи път през миналата година и наблюдавахме рекордно високо ниво от почти 42 000 долара на 8 януари, пише Bloomberg. Към обяд българско време обаче на борсата Coindesk биткойнът се възстановява до 36 187.78 долара. 

„Трябва да се определи дали това е началото на по-голяма корекция, но е възможно да е така“, коментира Виджай Айар, ръководител на звеното за бизнес развитие на криптоборсата Luno в Сингапур.

Цената на биткойн се е увеличила повече от четири пъти през изминалата година, събуждайки спомени за манията от 2017 г., която бе последвана от бързо сриване на цените.

Цената на

Цената на биткойн тръгва надолу след зашеметяващо рали. Графика: Bloomberg

„Параболичният възход на биткойн е неустойчив в близко бъдеще“, коментира Скот Минерд, главен инвестиционен директор на Guggenheim Investments. Припомняме, че в края на декември Минерд прогнозира, че биткойн може да достигне цена от 400 000 долара.

Истински вярващите в биткойн твърдят, че ралито този път е различно от миналите цикли на бума му, тъй като активът се развива с навлизането на институционални инвеститори и все по-често се разглежда като легитимен хедж срещу слабостта на долара и риска от инфлация. Други се притесняват, че ралито е по-скоро подхранвано от огромни поредици от фискални и парични стимули, като в същото време биткойн е малко вероятно да служи като жизнеспособна валутна алтернатива.

„Биткойнът почти със сигурност се намира в балон и настоящият му темп на растеж не е устойчив“, каза Хауърд Уанг, съосновател на Convoy Investments LLC. Според него въпреки че може да продължи да се в бъдеще, при сегашното положение биткойнът е по-скоро до голяма степен спекулативен актив.

Toвa нe e пъpвият пo-знaчитeлeн cпaд нa биткойн в paмĸитe нa нacтoящия пaзap и ĸpиптoвaлyтaтa мoжe дa ce възcтaнoви oтнoвo и дo 44 000 долара „пpeди иcтинcĸaтa ĸopeĸция“, смята Виджай Айар.