FCA: Инвеститорите в биткойн трябва да са готови да загубят всичките си пари

Фирми създават нов бизнес, като обещават висока възвръщаемост на инвестицията

19:33 | 11 януари 2021
Обновен: 19:38 | 11 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият надзорен орган на Обединеното кралство - Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA), отправи предупреждение към инвеститорите в криптоактиви, пише BBC. Финансовият наблюдател заяви, че инвеститорите трябва да бъдат „готови да загубят всичките си пари“, ако стойността на инвестицията им се срине, а една от причините е, че криптоактивите не са обхванати от регулация или защита на инвестициите.

Предупреждението е последното от FCA и е отправено на фона на рекордната цена на биткойн, най-голямата криптовалута. Миналата седмица цената на криптовалутата, която съществува от 12 години, се повиши до над 40 000 долара.

Някои фирми създават нов бизнес, като обещават висока възвръщаемост на инвестицията, предупреждава BBC.

Поскъпването на биткойн привлече десетки инвеститори, но FCA е загрижена, че макар върховете да са привлекателни, присъщата нестабилност на криптовалутите означава, че има висок риск от загуби.

В изявлението на финансовия орган се казва, че "ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари“.

Потребителите трябва да бъдат предпазливи, особено ако им се обещава възвръщаемост, която звучи твърде добре, за да е истина, съветва FCA. Институцията препоръчва още потенциалните инвеститори да се информират добре, преди да предприемат действия.