Wall Street с първи коментари за встъпването в длъжност на Байдън и Харис

Американска банкерска асоциация призовава лидерите и в двете партии да се обединят, за да се справят с предизвикателствата пред САЩ

10:13 | 21 януари 2021
Обновен: 10:13 | 21 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите американски банки и техните мениджъри взеха отношение по повод инаугурацията на Джо Байдън като 46-ия американски президент и Камала Харис като вицепрезидент, излагайки своите надежди и очаквания за новата администрация и Конгреса.

Ето извадки от техните коментари, цитирани от Bloomberg:

Goldman Sachs Group Inc.

„Светът стана свидетел на прехода на властта на фона на брутална пандемия. Поздравления за президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис - очакваме с нетърпение да работим с новата администрация за възстановяване на икономиката ни и заедно да обърнем нова страницата на пандемията“, каза главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон.

Wells Fargo & Co

„Докато следващата администрация и 117-ият Конгрес започват дейността по управление, настояваме за двупартиен подход за насърчаване на приобщаващо и устойчиво икономическо възстановяване за всички, които се борят с продължаващото въздействие на пандемията. За да постигне тази цел, Wells Fargo подкрепя Съединените щати да се присъединят към Парижкото споразумение за климата. Изменението на климата е един от най-неотложните екологични и социални проблеми на нашето време и ние вярваме, че са необходими колективни действия за преход към нисковъглеродна икономика, минимизиране на въздействието върху нашите най-уязвими общности и постигане на нулеви въглеродни емисии“, посочиха от Wells Fargo & Co.

„По същия начин Wells Fargo насърчава двустранните действия по важния икономически въпрос за имиграционната реформа, особено по отношение на програмата „Отложено действие за пристигане в детството“ (DACA) (позволяваща на някои лица, които незаконно са в Съединените щати, след като са били доведени в страната като деца, да получат възобновяем двугодишен период на отложено действие от депортиране и да получат право на разрешение за работа – бел. ред.). И двата въпроса трябва да бъдат разгледани - заедно с текущите усилия за стимулиране след Covid - ако искаме да постигнем справедливо икономическо възстановяване и да осигурим устойчивостта на нашите общности и нашата планета“, се казва в изявлението на банката.

Chase Consumer Banking

„Днес е последният ден в нашата страна, в който никога жена не е била вицепрезидент. Благодаря на Шърли Чисхолм и на всички жени, които ни водеха смело и непримиримо в продължение на много, много десетилетия. Емоционален ден, в който мога не просто да кажа на дъщерите си какви могат да бъдат, но те могат да го видят!“, каза Тасунда Браун Дюкет, главен изпълнителен директор на Chase Consumer Banking.

Американска банкерска асоциация

„Призоваваме нашите избрани лидери и в двете партии да се обединят, за да се справят с предизвикателствата пред страната, започвайки от пандемията Covid-19 и значителните икономически щети, които тя причинява“, се казва в изявление на Американска банкова асоциация.

„Независимо дали става въпрос за подпомагане на малък бизнес със заем от Програмата за защита на заплатите, предоставяне на помощи на самотни родители, опитващи се да свържат двата края или подпомагане на семействата с ипотеки в тези трудни времена, банките ще продължат да подкрепят своите потребители, клиенти и общности. Очакваме с нетърпение да работим с новата администрация и новия Конгрес за по-нататъшно възстановяване на икономиката, така че всеки американец да има шанса да се развива“, се посочва още в изявлението.

Асоциация на индустрията на ценните книжа и финансовите пазари

„Нашите членове са готови да работят с новата администрация и Конгреса, за да продължат напред, за да отговорят на най-належащите нужди на страната и да насърчат икономическия растеж и просперитет за всички американци“, казват от Асоциация на индустрията на ценните книжа и финансовите пазари.