Ердоган: Американските санкции са само "претекст"

Според турския президент истинската предпоставка за налагането на наказателните мерки е да се възпрепятства развитието на отбранителната индустрия на Турция

17:44 | 16 декември 2020
Обновен: 17:45 | 16 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Закупуването от Турция на руска система за противоракетна отбрана беше „само претекст“ за САЩ да наложат санкции, предназначени да потушат усилията на Анкара да намали зависимостта си от американската отбранителна индустрия, заяви турският президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Bloomberg. 

"Това решение е грубо посегателство над суверенните права на нашия народ", каза Ердоган. 

 „Подобни мерки за първи път се налагат срещу нас - член на НАТО. Що за съюз е това?“

Турция закупи руската техника С-400 през 2017 г., заявявайки, че САЩ не желаят да й продадат алтернативна техника при приемливи условия. Първите ракетни батерии бяха доставени миналата година, което предизвика двупартийни заплахи от Конгреса на САЩ за налагането на назателни мерки, чиято процедура дълго беше възпрепятства от американския президент Доналд Тръмп.

Подозира се, че Анкара допълнително е обтегнала отношенията си с Вашингтон през октомври след провеждането на тестове за изправност на руската техниката, отказвайки да се съобрази с американските предупреждения, като преди два дни (на 14 декември) бяха ратифицирани санкциите от Тръмп.

„Твърдението, че системите С-400 представляват заплаха за изтребителя F-35, е само претекст“, каза Ердоган. 

„Истинската цел е да бъдат блокирани нашите постижения, които започнахме в отбранителната индустрия, и да ни накарат отново да станем зависими от САЩ.“

Турският лидер отбеляза, че страната му е започнала развитие на собствената си отбранителна индустрия, тъй като ембаргото на САЩ върху оръжията заради Кипър през 1975-78 г. продължава да има своето отражение върху възможностите на южната ни съседка да се снабдява с военна техника.

"Ще удвоим усилията си да направим нашата отбранителна индустрия независима във всяко значение на думата", заяви турският държавен глава, излъчвайки видеоклип, показващ тестове на турската система за противоракетна отбрана Хисар, разработена от държавни отбранителни компании.

Санкциите забраниха достъпа на най-голямата турска отбранителна компания до получаване на заеми от американските финансови институции, военен хардуер и технологии. Новите лицензи за износ за прехвърляне на американски стоки или технологии към компанията също са блокирани.