САЩ планират да наложат санкции срещу Турция заради С-400

След три години заплахи и призиви от Конгреса Доналд Тръмп подписа пакет от мерки, съдържащи наказателни санкции срещу Анкара

11:48 | 11 декември 2020
Обновен: 12:01 | 11 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ планират да наложат санкции срещу Турция заради закупуването на ракетната система С-400 след години на заплахи и възражения, започнали с решението на съюзника от НАТО да закупи системата за противовъздушна отбрана от Русия през 2017 г., съобщава Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп подписа пакет от мерки, препоръчани от държавния секретар Майк Помпео, коментират двама високопоставени длъжностни лица, които не уточниха под каква форма ще се изразяват санкциите.

Наказателните мерки ще бъдат наложени съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, известен като CAATSA. Тръмп, който отдавна подчерта личните си отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, до този момент се противопоставяше на двупартийните призиви от страна на Конгреса да накаже Турция за сделката й с Русия.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не е отговорил на искане за коментар. Длъжностни лица от Министерството на финансите и Държавния департамент също не коментираха развитията.

Турската лира се срина, след като по-рано Reuters съобщи, че санкциите вероятно ще бъдат насочени към турските служители в министерството на отбраната, включително ръководителя на най-висшата агенция за обществени поръчки. Валутата се търгуваше с 0,2% по-ниско за 7,9011 лири за долар в 9:33 ч. в Истанбул.

Анкара твърди, че Турция спешно се нуждае от системата за противовъздушна отбрана предвид военните конфликти около страната и каза, че съюзниците й, сред които и САЩ, не са й предложили алтернативи - като американската система за противоракетна отбрана Patriot - при условия, приемливи за Турция.

Решението на Турция да купи С-400 до този момент дойде само с една цена: изключване на страната от ръководената от САЩ програма за F-35. Южната ни съседка, която е член на НАТО, беше планирала да закупи около 100 от изтребителите от следващо поколение, построени от Lockheed Martin, като към този момент Турция продължава да произвежда някои ключови компоненти за изтребителя, което се очаква да приключи през 2022 г.

Основното притеснение за САЩ е, че С-400 може да се използва за събиране на разузнавателни данни за стелт възможностите на F-35.

Отношенията между Вашингтон и Анкара са диктувани от редица проблеми, които далеч минават отвъд решението на Турция да закупи усъвършенстван военен хардуер от Русия. Двете страни също са в противоречие с американската подкрепа за сирийските кюрдски бойци, които Турция определя за терористична групировка. Турция също е в словестна конфронтация със САЩ по отношение на регионалния конфликт между Кипър и Гърция заради границите на континенталния шелф в Източното Средиземноморие.

По-рано днес Investor.bg съобщи, цитирайки БТА,  че държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради действията й в Средиземно море. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, предадоха световните агенции.

"За съжаление, Турция предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери", се посочва в комюникето, цитирано от Асошиейтед прес

На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха "позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция", включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре "незаконните дейности" в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет сега посочва, че това предложение остава актуално, ако Турция е готова да встъпи в "искрено партньорство" и започне реален диалог с ЕС, както и да покаже готовност за разрешаване на различията чрез диалог и съгласно международното право.

Предвид липсата на отговор досега обаче, лидерите приканват министрите на 27-те членки на блока да приемат допълнителни санкционни списъци с рестриктивни мерки предвид неоторизираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

На европейския топ дипломат Жозеп Борел се възлага да разработи доклад за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите, който да представи до следващата среща на върха през март догодина.