Официално: Турция стана обект на американски санкции*

Наказателните мерки са насочени към турската отбранителна компания SSB и нейния ръководител Исмаил Демир, на които им се забранява да получават заеми от международни институции

20:48 | 14 декември 2020
Обновен: 21:40 | 14 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ обявиха санкции срещу ключова турска отбранителна компания и нейния ръководител повече от година, след като южната ни съседка закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400 - действие, с което предизвиква двупартийни заплахи от Конгреса на САЩ, предава Bloomberg 

Санкциите са насочени срещу турски високопоставени лица, включително Исмаил Демир, ръководител на ключовата отбранителна компания, известна като SSB. Санкциите забраняват на компанията да получава заеми от международни финансови институции и агенции, включително и от Export–Import Bank of the United States.

„Съединените щати ясно заявиха многократно и най-високи дипломатически равнища на Турция, че закупуването на системата С-400 би застрашило сигурността на американските военни технологии и персонал, предоставяйки значителни средства на руския отбранителен сектор, както и руски достъп до турските въоръжени сили и отбранителната индустрия “, заяви държавният секретар Майкъл Помпео в изявление.

Турската лира изтри загубите си по-рано днес след публикуването на новината и се търгуваше малко над 7,8415 лири за долар към 21:28 ч. в Истанбул.

Южната ни съседка разкритикува действията на САЩ в премерено изявление на външното министерство, което призова американските власти „да преосмислят тази сериозна грешка“.

„Обстоятелствата, които накараха Турция да закупи системата С-400 в миналото, са много добре известни ... самият президент Тръмп призна правото на Турция да закупи техниката", гласи изявлението на турското външно министерство. 

Наказателните действия бяха официализирани след повече от година на двупартийни призиви в Конгреса за тяхното налагане и препоръките от страна Министерството на финансите на САЩ през лятото на 2019 г., когато Турция финализира покупката си на руската система за противоракетна техника.

Но Тръмп, който отдавна подчерта партньорството с президента Реджеп Тайип Ердоган на лична основа, се противопоставяше на ратифицирането на мерките

Санкциите бяха наложени съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, известен като CAATSA. Наказателните мерки трябваше незабавно да влезат в сила, след като Турция започна да получава техниката С-400 в средата на 2019 г.  Тъй като Тръмп възпрепятства процедурата тогава, Конгресът добави допълнителен текст в закона, разпореждащ налагането на санкциите, който беше приет миналата седмица.

*Статията е актуализирана с изявленията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и на турското външно министерство, както и с информацията за търговията на турската лира