Урсула фон дер Лайен: Разговорите за Brexit са трудни, но трябва да свършат скоро

Все още има важни въпроси за разрешаване около така наречените „условия за равнопоставеност“

15:47 | 1 декември 2020
Обновен: 15:47 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз са „много трудни“, но може да има положителен резултат през следващите няколко дни, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bloomberg.

Докато в Лондон разговорите продължават лице в лице, ръководителят на блока заяви във вторник, че все още има важни въпроси за разрешаване около така наречените „условия за равнопоставеност“, набор от правила, предназначени да гарантират лоялна конкуренция между бизнеса.

„В момента обсъждаме как ще оказваме контрол върху условията за равнопоставеност, било то държавна помощ, било то норми - екологични норми или норми на труда, например. Как възпроизвеждаме това и от двете страни, за да можем да сме наясно, че няма да има връщане назад от постигнатото“, каза тя на онлайн конференция. 

Преговорите, които продължават от март, сега са в последните си дни, като парламентите на двете страни се нуждаят от време, за да ратифицират всяко споразумение преди Обединеното кралство да напусне единния пазар на ЕС на 31 декември. Споразумение ще обособи свободна от мита и квоти търговия със стоки и сътрудничество в области като сигурността и транспорта.

Говорителят на премиера на Великобритания  Борис Джонсън Джейми Дейвис заяви пред репортери във вторник, че правителството работи усилено, за да преодолее различията с ЕС.

Преговарящите спорят доста ожесточено за достъпа до британските риболовни води. Великобритания държи на по-добра сделка за това как контролира рибните си запаси - нещо, което смята за въпрос на суверенитет. Споразумението по този въпрос е предпоставка и за постигането на всеобхватно споразумение.

„Ще видим как ще протекат следващите дни. Искаме споразумение, но не на всяка цена, така че сме добре подготвени и за двата сценария и ще видим през следващите дни как ще се развият нещата“, каза фон дер Лайен.

Чувството за оптимизъм се споделя от други фигури през последните няколко дни. Премиерът на Ирландия Майкъл Мартин заяви пред Irish Times, че се надява на споразумение до края на седмицата.

В понеделник френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че се надява да види споразумение „през следващите няколко дни“, докато в неделя външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че вярва, че в следващите дни да бъде постигната сделка.

Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, ще се прилагат правилата на Световната търговска организация, т.е. трябва да се налагат мита на стоки, които преминават границите на ЕС и Великобритания. Търговските преговори продължават с надеждата да се намери по-добро решение.