Крайният срок не е краен, когато става въпрос за Brexit

Предговорите вече много пъти продължиха отвъд зададените от двете страни „финални“ дати, но няма как да се избяга от края на преходния период

20:33 | 20 ноември 2020
Обновен: 21:38 | 20 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борис Джонсън заяви пред Европейския съюз през юни, че търговско споразумение трябва да бъде сключено преди края на лятото. Пет месеца по-късно преговорите все още продължават.

Това беше само един от многото крайни срокове, които настъпваха, докато Великобритания и ЕС се борят да постигнат споразумение относно отношенията си след Breхit. Дори и сега, когато остават само шест седмици, преди Великобритания да напусне единния пазар на блока, преговарящите все още се опитват да разберат кога наистина ще им свърши времето, пише Bloomberg.

Всяка страна обвинява другата, че нарочно забързва часовника. Британските правителствени служители често се позовават на това, което според тях е „износената тактика на ЕС“ в търговските преговори да се залага възможно най-кратък срок, така че, уплашена от провал, другата страна да се паникьоса да направи отстъпки в последния момент.

Но длъжностните лица, близки до дискусиите, казват, че това е трик, който и двата лагера използват. Както каза един служител на ЕС, те участват в игра на пиле пред идващия влак - но без общо разбиране колко време имат, преди да бъдат ударени.

Тъй като нито една от страните не желае да направи отстъпки до последния възможен момент, преговорите бяха ориентирани около това кога другата страна смята, че ще усети последиците. Ето защо минаха толкова месеци, без да има истински напредък по най-спорните теми.

Процес на ратификация

Въпреки публичните срокове, които Джонсън определи - той заплаши да си тръгне на 15 октомври, ако дотогава не беше налице сделка - британските служители многократно настояват, че ЕС е под по-голям натиск от времето, тъй като процесът му за ратифициране на всяко споразумение е по-сложен.

Известно време представителите на ЕС твърдяха, че трябва да бъде сключена сделка до средата или края на октомври, за да може договорът да бъде преведен на всички официални езици на блока и да бъде разгледан от Европейския парламент.

Но тъй като този краен срок настъпи и отминава, главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние даде да се разбере, че преговорите да продължат и през декември.

Членовете на Европейския парламент не участват в преговорите, но имат правото да наложат вето върху сделката. Към момента те трябва да гласуват за евентуалното споразумение на 16 декември, но датата може да бъде изместена до след Коледа.

А близо ли сме до сделка?

В сряда един високопоставен служител на ЕС постави крайния срок за постигане на споразумение на 23 ноември. Това беше преди директните преговори между главните преговарящи на двете страни да бъдат преустановени в четвъртък, след като член на екипа от ЕС даде положителен тест за коронавирус, а това може да забави целия процес.

От своя страна фигури на ЕС се питат дали Великобритания се чувства комфортно, като дава на парламента си само няколко дни, за да одобри договор, когато бизнесът има нужда от сигурност. Но Джонсън има голямо мнозинство, ангажирано с предоставянето на Breхit, както и с контрола на парламентарния график.

Дори и сроковете да са все още мъгляви, това, което е ясно, е, че сега се очертава сделка и длъжностните лица от двете страни - много предпазливо - вярват, че наистина може да бъде постигнат  пробив през  следващата седмица. По същия начин това може да се превърне в друга дата, която идва и си отива.

„Сега наистина ни предстои последния напън“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред репортери в Брюксел в сряда. Но той предупреди да не се посочва дата, когато може да се стигне до сделка.

„Всъщност видяхме много крайни срокове да идват и да си отиват. Но има един краен срок, който няма да можем да преместим и това е 1 януари следващата година, когато приключва преходният период“, каза той.

Тъй като този краен срок е зад ъгъла преговарящите са все по-близо до изпълнението на прогнозата, която един високопоставен служител на ЕС направи през юни - че те ще останат на масата за преговори до пет минути преди полунощ на 31 декември.