Brexit: Сделка може да се очаква още следващата седмица

Преговарящите от двете страни на Ламанша са обнадеждени, че ще има пробив в преговорите в близките дни

18:05 | 17 ноември 2020
Обновен: 18:10 | 17 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство и Европейският съюз биха могли да сключат сделка за бъдещите си отношения в областта на търговията и сигурността още в началото на следващата седмица. Британският паунд поскъпна по време на днешната търговия след обнадеждаващи признаците за приближаване към консенсус от двете страни на Ламанша, предава Bloomberg.

По думите на запознати дипломатически лица преговорите Брюксел продължават и преговарящите от двете страни са близо до сделка, която може да бъде сключена още в понеделник.

Запознатите лица обаче предупредиха, че все още има вероятност преговорите да пропаднат, тъй като основните различия между двете страни са налице. Предпоставка за постигането на сделка остава компромисът от страна на Великобритания, най-вече по темата за достъпа на европейски рибари до британски води.

"Далеч не е сигурно, че споразумението ще се окаже възможно и времето изтича", заяви премиерът Борис Джонсън на днешното министерско заседание. „Великобритания се стреми да осигури сделка с ЕС, но не с цената на нашите основни принципи около нашия суверенитет и контрола над нашите закони, граници, пари и води“, добави той. 

В петък (20 ноември) главният преговарящ от страна на ЕС за Brexit Мишел Барние ще проведе среща с 27-те посланици на държавите членки. По време на заседанието Барние трябва да информира националните правителства за постигнатия напредък. На база непотвърдена информация след срещата на Барние се очаква Джонсън да проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

‘Зони за кацане’

Преговарящите екипи вече могат да видят „зоните за кацане“ около споразумението, заяви ирландският премиер Майкъл Мартин на тазгодишното издание на Форума за нова икономика (NEF), организиран от Bloomberg LP.

Ако преговорите не пожънат успех, то това би било "в политически ущърб за всички замесени", коментира Мартин.

В допълнение към риболова двете страни все още имат разногласия и по темата за равните условия за бизнеса (държавните субсидии), включително и как британските трудови и екологични стандарти трябва да се развиват паралелено с тези на ЕС. 

Съществуват и противоречия относно начина, по който трябва да се санкционират евентуални нарушения на сделката, като Лондон се противопоставя на опитите на блока да включи риболова в общия механизъм за изпълнение.

"Удар след удар"

„Продължаваме да преговаряме интензивно с нашите британски партньори и очевидно се стремим да постигнем сделка, когато условията са налице“, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер пред репортери в Брюксел. „Няма да коментираме и да даваме подробна информация за постигнатия напредък до този момент“, добави той. 

Пътят към сделка:

- Понеделник, 16 ноември - Преговорите бяха възобновени в Брюксел;

- Четвъртък, 19 ноември - Лидерите на ЕС провеждат видеоконференция;

- Петък, 20 ноември - Барние ще информира посланиците на държавите членки за постигнатия напредък. Премиерът Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да проведат разговор, но не е потвърдено;

- Понеделник, 23 ноември - преговорите продължават в Лондон. Длъжностните лица се надяват на пробив в преговорите в началото на седмицата, което да им позволи да сключат сделка;

- Четвъртък, 10-11 декември - ЕС провежда среща на върха. Ако до момента не е подписана сделка, всички трябва да се подготвят за така наречения "твърд" Brexit;

- Сряда, 16 декември - Европейският парламент трябва да гласува каквото е сключено до тогава.  Вотът може да се забави между Коледа и Нова година;

- Четвъртък, 31 декември - Преходният период изтича. Крайният и неподлежащ на предоговаряне срок. Ако двете страни не са подписали търговска сделка, Великобритания ще бъде принудена да търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация.

И двете страни използваха изтичащото време като инструмент да притиснат ответната да отстъпи, но тъй като датата на излизане на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС, 31 декември, приближава и реалните срокове започват да материализират.

Въпреки че и двете страни трябва да ратифицират споразумението в съответните си парламенти, британското правителство смята, че има преимущество в това отношение, защото може да получи одобрение много по-бързо - вероятно за броени дни.

Европейският парламент уточни, че се нуждае от около три седмици, за да разгледа всяко споразумение, преди да проведе гласуване по сделката, което понастоящем е насрочено за 16 декември.