Лондонското Сити ще бъде "хвърлено на лъвовете" при Brexit без сделка

Секторът представлява голям дял от икономиката на Великобритания, но не получава значително количество внимание в преговорите

11:43 | 30 ноември 2020
Обновен: 11:43 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златната ера на лондонското Сити започна с голям взрив, а изглежда, че ще завърши безславно. Задълбочават се опасенията, че финансовата мощ на Ситито, възникнала от дерегулацията при Маргарет Тачър през 1986 г. - известна като Големия взрив - постепенно ще изчезне с неотдавнашната вълна от съобщения, че някои бизнес лидери преместват операциите на компаниите си в Европейския съюз, тъй като Великобритания навлиза в последния месец от преходен период за Bexit, без изглед за сделка за финансови услуги.

Последната промяна дойде в понеделник в 8 часа сутринта, когато платформата за търговия на акции на London Stock Exchange Group Plc Turquoise Europe стартира на живо в Амстердам. Така борсата се присъедини към други места за търговия като Cboe Europe и Aquis Exchange Plc, които създават звена на континента като част от плановете им за Brexit без сделка, за разлика от края на 80-те години, когато Лондон стана мястото за търговия с акции.

„Лондонското Сити бе хвърлено на лъвовете“, каза Аласдер Хейнс, главен изпълнителен директор на Aquis, добавяйки, че Великобритания може да загуби дори повече търговия с акции, отколкото очаква, ако гигантски американски мениджъри на активи като BlackRock Inc. решат да търгуват в Париж и Амстердам.

Миналата седмица Goldman Sachs Group заяви, че е подала молба до френските регулатори за отваряне на своята платформа за акции SIGMA X Europe в Париж от 4 януари. Елизабет Мартин, партньор в Goldman, заяви, че очаква по-голямата част от 8,6 милиарда евро (10 милиарда долара) на ден в базираната в Лондон европейска търговия с акции да премине към блока.

Aquis вече е създала платформа във френската столица. Тя стартира с повече от 1700 европейски акции по-рано този месец. Други места за търговия като Liquidnet имат постове в Дъблин, за да гарантират, че могат да обслужват клиенти.

„Очакваме голям взрив на 4 януари“, каза Дейвид Хоусън, президент на Cboe Europe, най-голямата от лондонските платформи за търговия с акции, която откри собственото си място в холандската столица миналата година.

Променя се не само търговията с акции. Брюксел разочарова лондонските суап търговци миналата седмица, когато неговият пазарен регулатор заяви, че дериватите трябва да сменят собствениците си на базираните в ЕС платформи от януари. Това означава, че трилиони долари трансакции са изложени на риск да бъдат сключени извън Великобритания.

Блокът вече работи за привличане на клиринговия бизнес за евро суапове в Лондон, призовавайки банките си да ускорят преминаването към Европа. През последните години Eurex Clearing премести 19% от бизнеса си на Deutsche Boerse AG, въпреки че това е по-малко от пазарния й дял на Лондон.

През последните седмици Goldman и JPMorgan Chase & Co. посочиха, че над 300 твхни служители ще се преместят в континенталните градове. Goldman прехвърля цели 60 млрд. долара активи във Франкфурт, докато JPMorgan премества около 230 млрд. долара в германския град.

Consultancy EY заяви в доклад от миналия месец, че се очакват и допълнителни промени в персонала и активите, след като преходният период на Великобритания официално приключи.

Това е лошо за Обединеното кралство, където във финансите работят над един милион души. Секторът представлява около 7% от БВП и повече от една десета от всички данъчни приходи. Въпреки това индустрията е спечелила по-малко от вниманието в продължителните преговори за Brexit, отделено на риболова, който представлява едва 0,1% от британската икономика.