Цените на биткойн и други криптовалути поемат надолу след скорошното рали

Прибирането на печалби след скорошните поскъпвания и спекулациите за затягане на регулациите са сред причините за поевтиняването

12:25 | 26 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн и други дигитални валути поевтиняват в четвъртък, което вероятно ще предизвика спекулации относно продължителността на бума в търсенето на криптовалути, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойн се понижава с 8,7% - най-много от август насам, преди обяд българско време на борсата в Лондон, като други дигитални валути, включително етърът, също поевтиняват. Анализатори посочват, че прибирането на печалбите след скорошното рали и спекулациите за затягане на регулациите са сред причините за поевтиняването на криптовалутите.

Въпреки понижението биткойн е увеличил цената си над двойно през тази година, като наскоро се доближаваше до рекордно висока стойност и премина границата от 19 хиляди долара за пръв път от 2017 г. насам. Според поддръжниците на криптовалутите покупките от ритейл инвеститори, институции и дори милиардери, както и търсенето на активи убежища на фона на отслабването на долара, са сред причините бумът да продължи.

Биткойн поевтинява,

Биткойн поевтинява, подновявайки спомените за срива от 2017 г. Графика: Bloomberg 

Скептиците, от своя страна, отбелязват, че волатилността в цената на валутата е повторение на случилото се преди три години, когато биткойн рязко поевтиня, след като поскъпна до исторически връх.

Преди обяд българско време цената на биткойн се понижава до малко над 17500 долара, докато етъра поевтинява с над 10% до около 514 долара.

Все пак поддръжниците на биткойн твърдят, че фокусът към криптовалутите сега е по-различен спрямо този от 2017 г. заради нарастващия институционален интерес, например от Fidelity Investments и JPMorgan Chase.

Според Виджай Айяр, Luno, цената на биткойн ще се стабилизира и ще достигне исторически върхове. Той обаче посочва, че това вероятно ще бъде последвано от по-широк спад в цените на криптовалутите.