Биткойн: Какво предстои

Какво предотвратява още по-широката употреба

16:01 | 20 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Някои наричат биткойн измама, а други предвиждат, че цената на криптовалутите е един балон, който предстои да се спука. Много инвеститори предпочитат да гледат отстрани, защото цените на криптовалутите се смятат за прекалено волатилни и нямат същите финансови предпазители както повечето финансови активи.

Но много хедж фондове инвестират в криптовалути. И според някои източници Goldman Sachs проучва как да осигурява търговия с дигитални токени за своите клиенти. Други компании все по-усилено се опитват да направят криптовалутите по-масови, като отварят борси за крипптовалути, създават фючърсни договори и опитват да листват борсово търгувани фондове.

Скорошният скок в цената на криптовалутите съвпадна с рязкото увеличаване на интереса към блокчейн технологията, на която се базира биткойн. Тя използва децентрализирана и публична счетоводна база данни за трансакции, която не може да бъде подменяна.

IBM, Microsoft и Toyota инвестират в блокчейн и разглеждат възможните ѝ приложения. Като започнем от проводолствена сигурност до автономни автомобили.

Какво предотвратява още по-широката употреба? Регулациите. Или тяхната липса.

През юли 2017 г. Комисията по ценните книжа и борсите обяви, че федералният въпрос за ценните книжа може да се прилага и за някои криптовалути, но без да определи конкретни насоки кои ще са те. Междувременно Китай директно забранява първичните публични предлагания на криптовалути, заедно с борсите, на които се търгуват криптовалутите.

Насоките за лица, които добиват и търгуват с криптовалути, също сериозно се различават. Страни като Венецуела дори изпращат хора, добиващи биткойн в затвора. Криптообщността с нетърпение очаква повече яснота от регулаторите относно първичните публични предлагания, добив, търговия и облагане.  

Когато това се случи, повече инвеститори и крайни потребители може да се престрашат и да влязат на пазара. Много хора сравняват сегашното състояние на блокчейн технологията с ранните дни на интернет.

Един дигитален Див запад пълен с възможности. И също както в интернет, вероятно ще има победители и губещи.