В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Биткойн - валутното убежище в условията на пандемия

Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, В развитие, 25.11.2020

14:03 | 25 ноември 2020
Обновен: 15:08 | 25 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Ралито на биткойна започна още през средата на годината след така наречения "халвинг", когато производствената цена достигна 8 хиляди долара за един биткойн. Подобен скок се случва на четири години и беше доста очаквано от всички криптоетнусиасти, тъй като не позволява единичната цена да падне под това равнище. Това коментира Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Наскоро и PayPal разреши пазаруването с биткойн, което също от своя страна допринесе за стремглавото поскъпване на валутата, паралелно с коронакризата ... забелязва се засилен интерес от институционалните инвеститори поради липсата на друго валутно убежище на фона на слабия долар".

По думите на Димитър Пенчев биткойнът е все още "прекалено подценен".

"Когато се премине един такъв връх от 20 хиляди долара, какъвто се очаква днес, след това движението на криптовалутата става необятно и трудно може да се прогнозира кога ще се спре да се увеличава".

Според експерта по криптовалути неминуемо в един момент цената на биткойна ще бъде обект на корекция, но в момента "не се намираме в балон, какъвто беше през 2017 г."

"Преди три години цената прекалено рязко се покачи и пазарите имаха съвсем нормална ответна реакция, редуцирайки я на предишните ѝ нива - това се наблюдава не само на криптопазарите, но и на фондовите борси. Но разликата сега спрямо 2017 г. е, че когато има силен фундамент, инвеститорите не търсят бързите печалби, а гледат в дългосрочен аспект".

По отношение на втората по капитализация криптовалута етър Димитър Пенчев коментира, че е сравнително по-различна от биткойн и нейният ръст се дължи главно на започналите тази година DeFi-та, т.е. децентрализирани P2P борси без наличието на посредник. 

Но гостът изрази скептицизъм по отношение на ъпгрейда "Proof of Stake" от предходния "Proof of Work".

"При първата система на работа притежателят на най-много етъри печели най-много, като степента на децентрализацията се заличава".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук