Пред цените на технологичните акции все още има възможности за растеж

Последната година се доказа като урок за оценяването на технологичните компании по правилния начин, посочват от Principal Global

17:33 | 25 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Технологичните акции могат да поскъпнат допълнително, въпреки че инвеститорите се насочиха към акциите на компаниите, които бяха най-тежко ударени от пандемията, смятат от Principal Global Investors, цитирани от Bloomberg.

"Ниските разходи за заеми и нарастващото влияние на нематериалните активи значи, че акциите на някои технологични компании могат да поскъпнат дори при ротацията на пазара към акции на стойност и циклични компании", посочва Алан Уанг, портфолио мениджър. “Последната година се доказа като урок за оценяването на технологичните компании по правилния начин”, добавя той.

“Никога не подценявайте влиянието на технологиите”, казва още Уанг, който помага за управляването на активи за около 507 милиарда долара в Хонконг. Той отбелязва, че сме свидетели на “мащабна преоценка на нови технологични компании, независимо дали произвеждат електромобили, респиратори или ваксини”.

Тазгодишната стратегия за залагане на технологичните компании, които се възползваха от тенденцията повече хора да остават по домовете си, най-накрая си пое дъх през този месец, след като кандидати за ваксина срещу коронавируса дадоха обнадеждаващи резултати. Така акциите на компаниите, които бяха най-тежко засегнати от рестрикциите около пандемията, се превърнаха в пазарни лидери. Въпреки това Уанг отбелязва, че инвеститорите може да подценяват способността на свързаните с иновации компании да управляват спадове по отношение на увереността към тях, особено в среда на ниски лихвени проценти.

Акциите на

Акциите на растеж се представят по-добре от акциите на стойност през повечето време от ноември 2001 г. насам. Графика: Bloomberg 

Principal Global предпочита компании от сектора на възобновяемата енергия, както и такива за съхранение на данни. Компанията също така залага на технологично богатия китайски и корейски пазар, като в същото време изгражда позциции в компании с малка капитализация в Япония.

"Тъй като пазарът разграбва всичко циклично, инвеститорите трябва да разграничат компаниите, подкрепени от структурни двигатели, от тези, чиито акции изцяло поскъпват заради очакванията за ваксина", посочва Бинай Чандготия, Principal Global Investors.