Развиващите се пазари могат да предложат по-добри сделки от технологичните гиганти на САЩ

Редица фактори могат да помогнат на развиващите се пазари през следващата година

07:46 | 27 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg
Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Инвеститорите, жадни за растеж, се спряха на шепа американски технологични гиганти. Тези от тях обаче, които проследяват сектора в по-широк мащаб, откриват компании на развиващите се пазари, които са по-млади и понякога по-евтини от дружествата от FAANG - Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix, и компанията майка на Google Alphabet, пише MarketWatch.

След като представянето им изостава от това на САЩ в рамките на десетилетие, развиващите се пазари се насочват към подобряващи се перспективи.

“Повечето фискални стимули и глобалното възстановяване от пандемията, заедно с отслабения долар, който прави чуждестранните активи по-евтини за американските инвеститори, могат да помогнат на развиващите се пазари през следващата година”, смята Мона Махаджан, стратег от Allianz Global Investors.

Нещо повече - развиващите се пазари изобилстват от интернет и технологични компании, които имат големи пазарни възможности. Ритейл инвеститорите са прехвърлили нови средства на развиващите се пазари в 10 от последните 13 седмици, става ясно от данни на EPFR Global.

Тъй като развиващите се пазари не се движат в синхрон, подборът е ключов. Фонд мениджърите предпочитат азиатски страни като Корея, Тайван и Китай, които навлязоха в пандемията в много по-добро финансово здраве, но и успяха по-добре да се справят с коронавируса. Те се насочват към бързорастящи технологични и здравни компании, чиито растеж беше подкрепен от пандемията, която ускори дигитализацията и насочи фокуса към развитието на лечения и медикаменти.

Фокусът на Китай върху вътрешния му пазар облагодетелства Nari Technology, която произвежда оборудване и софтуер - ключови за трансформацията на енергийната мрежа на страната, тъй като дигитализацията увеличава търсенето, твърди Адам Монтанаро, съуправител на Aberdeen Emerging Markets.

Атрактивни в Китай също така са потребителски-ориентираните компании. Ранни данни от този месец предполагат, че по време на т. нар “златната седмица” потреблението се е завърнало към нормалните нива, като трафикът се възстановява на около 80% от обичайните нива. Въпреки това китайците предпочитат да останат по-близо до домовете си, което облагодетелства China Tourism Group Duty Free, която получи тласък от облекчените правила на Пекин, свързани с безмитната търговия.

Компании на

Компании на развиващите се пазари с потенциал да се представят по-добре от американските. Графика: Bloomberg/FactSet

От тенденциите при пътуванията пък се възползва хотелиерската Huazhu Group, която отчита силно възстановяване.

“Huazhu расте бързо, защото секторът се възстановява и е способен да консолидира по-малки и затруднени хотелиерски вериги”, смята Монтанаро.

Фокусът върху потребителите също подхранва продължаващото предпочитание на технологичните компании от фонд мениджърите. Много от тях виждат дори по-голям потенциал за растеж на гигантите на развиващите се пазари в сравнение с американските им конкуренти, защото тези компании често комбинират социални медии, електронна търговия, финансови технологии и гейминг.

Alibaba основа финтех гигантът Ant Group, който към момента е най-високо оцененият стартъп и се очаква да набере 35 милиарда долара в рамките на предстоящото си първично публично предлагане в Хонконг и Шанхай. Alibaba има 50-процентен дял на китайския пазар на облачни изчисления, който е на много по-ранен етап от развитието си спрямо американския, и също така създава здравна екосистема с Alibaba Health.

“Alibaba расте по-бързо от Amazon, има по-голям пазар, към който да се насочи, и се търгува по-евтино спрямо Amazon”, посочва Тод Макклоун от William Blair Emerging Markets Growth.

Продажбите на Alibaba нарастват с 30%, а нетните приходи на компанията се увеличават над двойно през миналата фискална година в сравнение с 20-процентен ръст на продажбите на Amazon и 15-процентен ръст на приходите на американския гигант.

Обединяването на множество дигитални бизнеси на развиващите се пазари създава възможности дори за страните с по-малко привлекателни икономически перспективи. Индийската Reliance Industries се трансформира от петролен и газов конгломерат в китайските версии на Verizon, Facebook и Amazon, привличайки американските интернет компании, които искат да навлязат в страната. Този вид партньорства предоставиха на Reliance капитал, с който тя намали дълга си и обнови бизнеса си.

Друг сектор, който привлича инвеститорите, е здравният, тъй като повишаващите се доходи в развиващия се свят задвижиха търсенето на по-добри лекарства, болнични грижи и медицински устройства.

Близо една четвърт от фонда PGIM е инвестиран в здравеопазване, като Морено се позовава на множеството възможности. Сред нейните холдинги са Innovent Biologics, която Морено описва като потенциален лидер в биотехнологичната индустрия в Китай, и Jiangsu Hengrui Medicine - силно фокусирана въхру онкологията.

Акциите на Innovent поскъпват със 150% през тази година и компанията може да не изглежда привлекателна, имайки се предвид конвенционалната метрика, тъй като тя не е печеливша. Дългосрочните инвеститори като Морено обаче виждат потенциала в нея заради фокуса ѝ към онкологията и автоимунните терапии. Анализаторите очават дружеството да стане печелившо до 2023 г.

Фонд мениджърите, държащи много китайски акции, осъзнават възможността от волатилност по отношение на напрежението между Вашонгтон и Пекин, а някои като Макклоун са заменили листнатите в САЩ китайски компании за същите, но листнати в Хонконг, като са продали книжа на дружества, които попадат директно на пътя на технологичната война между двете страни.

Статията не е препоръка за покупко-продажба на акции или инвестиционни активи.