Компанията Ant Group на Джак Ма подаде заявление за листване на борсите в Хонконг и Шанхай

Бижуто в короната на империята Alibaba ускорява своята еволюция в онлайн мол за всичко

15:09 | 25 август 2020
Обновен: 15:09 | 25 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията Ant Group на милиардера Джак Ма подаде документи за първично публично предлагане в Хонконг и Шанхай, за да финансира разширяването на финансовите си услуги и да засили водещата си позиция като най-голямата платформа за онлайн плащания в Китай, предава Bloomberg.  

Базираната в Ханджоу компания ще емитира не по-малко от 10% нови акции от общия си капитал. Ant генерира 72,5 милиарда юана (10,5 милиарда долара) приходи през първата половина на годината след продажби в размер на 120,6 милиарда юана за цялата 2019 г. Фирмата отчете печалба от 21,2 милиарда юана през първата половина.

Ant ще използва набрания капитал за разширяване на трансграничните плащания и за подобряване на своите възможности за научни изследвания и развойна дейност, заяви компанията във вторник, без да предоставя диапазон на цените на акциите или сума, която трябва да бъде набрана.  

Бижуто в короната на империята Alibaba Ant ускорява своята еволюция в онлайн мол за всичко - от заеми и туристически услуги до доставка на храна, в опит да спечели обратно купувачите, загубени от Tencent Holdings. 

С данни на милиард потребители в своето приложение Alipay зад гърба си, Ant се стреми към финансови услуги, предоставяйки технологии като изкуствен интелект, платформи за инвестиране и за заеми.  

Двойното листване може да отбележи един от най-големите дебюти от години и дори да подобри рекорда на Saudi Aramco от 29 милиарда долара, посочва източник, запознат с въпроса. 

Компанията се стреми към пазарна оценка от около 225 милиарда долара, базирана на IPO от около 30 милиарда долара, ако пазарите са благоразположени към Ant, казват източници, запознати с въпроса.  

Alibaba е най-големият акционер на Ant с 33% дял. Hangzhou Junao, която е собственост на ключови ръководители на Ant и Alibaba, притежава 20.66%, докато Hangzhou Junhan, който притежава акции от името на служителите на Ant, притежава дял от 29.86%.

Подаването на документи за IPO-то хвърля светлина върху бизнеса на Ant. Общият обем на трансакциите на приложението Alipay достигна 118 трилиона юана за 12-те месеца, приключили през юни. Приложението има повече от 1 милиард потребители и 711 милиона активни потребители месечно.