Alibaba увеличава инвестициите в китайски производител на електромобили

Инвеститорският интерес към китайския стартъп Xpeng Motors нараства преди очакваното IPO на борсата в Ню Йорк

15:30 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският електрически стартъп Xpeng Motors набира допълнително финансиране от технологичната компания Alibabа Group Holding и други инвеститори преди планираното първично публично предлагане на борсата в Ню Йорк, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с вътрешните процеси източници.

Катарският инвестиционен орган също подкрепя Xpeng Motors, като ще инвестира още 300 млн. долара в производителя на електромобили. По този начин финансирането преди първия рунд на IPO-то, което бе обявено през миналия месец, се увеличава до 800 млн. долара. Ръстът на финансирането е отражение на интереса от страна на инвеститорите, твърди един от пожелалите да запазят анонимност източници на Bloomberg.

Базираната в Гуанджоу компания все още може да привлече подкрепа преди IPO-то, тъй като инвеститорският интерес към електромобили се увеличава след поскъпването на акциите на Tesla и листната на борсата в САЩ китайска фирма за електрически превозни средства NIO през тази година. Xpeng се конкурира с тези две компании и редица други стартъпи в Китай, който е най-големият пазар на електромобили в световен мащаб.

Китайската компания поверително е подала заявление до Комисията по ценни книжа и борсите в САЩ да стане публична до края на това тримесечие, твърдят източниците на Bloomberg.

Говорител на Alibaba потвърди подкрепата на технологичния гигант за Xpeng, но не предостави подробности. От Qatar Investment, която е нов инвеститор, не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

След години на разработване на автомобили и големи усилия да утвърдят имиджа си в световен мащаб китайските производители на електромобили предприемат стъпки да се превърнат в публични компании, тъй като пандемията от коронавирус и последвалите удари върху икономиката потискат пазара на електрически превозни средства, а това засилва конкуренцията.

Li Auto набра 1.1 млрд. долара, след като се листна на Nasdaq преди седмица, а Hozon New Energy Automobile обяви, че ще се листне на борсата в Шанхай през следващата година.