Акциите на Tesla поскъпват с над 6% заради ръст на доставките на електромобили

Компанията се представя стабилно на пазарите в Европа и САЩ

18:30 | 6 юли 2020
Обновен: 18:42 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Tesla поскъпват с 6.3% в понеделник, след като трима водещи анализатори повишиха ценовия таргет на акциите на американския производител на електромобили, включително и JMP Securities с 43%, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите на Tesla поскъпват, след като базираната в Пало Алто компания надмина очакванията на JMP за доставки на елекромобилите Model 3 и Model Y през второто тримесечие, обяснява анализаторът Джоузеф Оша.

„Сега прогнозите ни се базират на убеждението, че има достатъчно предпоставки Tesla да отчита годишни приходи от 100 млрд. долара до 2025 г.“, коментира Оша. През 2019 г. приходите на Tesla бяха на стойност 24.6 млрд. долара.

Данните за доставките на Tesla в Китай все още не са публикувани, но изглежда, че компанията е по-успешна в САЩ и Европа, отколкото JMP считаше, смята Оша.

Междувременно базираният в Шанхай конкурент на Tesla – NIO, набира сила. Акциите на компанията, които се търгуват на борсата в САЩ, се повишават с до 23% в понеделник.

Емануел Рознер, анализатор в Deutsche Bank, също повиши ценовия таргет на Tesla от 900 долара за акция до 1000 долара за акция. По-думите му това се дължи на по-високия брой доставки на електромобили спрямо предварителните очаквания. Осредненият ценови таргет на компанията е 730 долара за акция, показват данни на Bloomberg.