BMW разширява производството си на електромобили, за да конкурира Tesla

Германската компания ще произвежда 500 хил. електромобила годишно само в един завод до 2022 г.

17:57 | 2 юли 2020
Обновен: 18:02 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Германската автомобилна компания BMW планира да инвестира 500 млн. евро в най-големия си завод в Европа, за да увеличи производствените си възможности за електромобили и да се конкурира успешно с други играчи в бранша като Tesla, съобщава Bloomberg.

BMW ще добави осем производствени линии за модули за батерии и електрически двигатели в завода Dingolfing в Бавария, като впоследствие ще бъдат добавени още четири производствени линии, обясняват от германската компания. Така до 2022 г. заводът ще може да произвежда двигателни механизми за над 500 хил. електромобили на година, коментира изпълнителният директор на BMW Оливер Ципсе.

Ходът идва в подходящ момент за Ципсе, който се опитва да докаже, че стратегията му да се произвеждат двигатели с вътрешно горене и двигатели за хибридни и електрически автомобили на една и съща производствена линия може да доведе до създаването на продукти, които ще са конкурентни на произведените от Tesla.

От друга страна, Volkswagen инвестира милиарди евро в разработването на специална платформа за електрическите ѝ автомобили и направи цялостни промени в завода в Цвикау, като там се произвеждат само батерии за електромобили на базата на нова технология.

Най-новите електрически двигатели, които ще се произвеждат в Dingolfing и други предприятия, ще са предназначени за всички електрически модели на Volkswagen през следващите години. Първият автомобил, който ще бъде произведен с новата технология, ще бъде SUV модела Ix3, който се сглобява в Китай. А SUV моделът iNEXT и електрическият седан i4, които по план ще бъдат пуснати на пазара през 2021 г., също ще използват технологията.

Ципсе се стреми да балансира между инвестицията и свиването на разходите, което е необходимо за оцеляването на компанията след ударите на пандемията. Както при другите автомобилни производители, продажбите на BMW се сринаха в периода между март и май, и сега компанията планира да съкрати 6 хил. служители.