Продажбите на BMW бележат срив от близо 21% заради коронавируса

Много автомобилни компании затвориха заводите си, за да ограничат разпространението на COVID-19

12:47 | 6 април 2020
Обновен: 17:36 | 6 юни 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Доставките на автомобили на германската компания BMW са се понижили на годишна база с 21% до 477 111 броя през първото тримесечие на тази година, тъй като пандемията от коронавируса доведе до затваряния на шоурумове по целия свят и спирането на производствени линии, съобщава Bloomberg.

Продажбите на автомобилите от бранда BMW отчитат спад от 20.1% през първите три месеца на 2020 г., се посочва в официална позиция на автопроизводителя. Продажбите на групата, които включват брандовете Mini и Rolls Royce, намаляват с 20.6% през същия период.

Автомобилните производители в Европа затвориха производствените си линии, като се надяват, че временната мярка ще бъде достатъчна, за да се забави разпространението на коронавируса.

Германски автомобилни компании и правителството в Берлин обсъждат кога заводите могат отново да отворят, за да се рестартира икономическият двигател на страната. Служителите в германския автомобилен сектор са над 800 хил. По план предприятията на BMW трябва да отворят отново на 20-ти април.

„Реагираме на световните предизвикателства по отношение на продажбите, които са създадени от пандемията. Адаптираме гъвкаво производствените обеми спрямо търсенето“, коментира директорът на подразделението по продажби в BMW Питър Нота.

Всички големи пазари отчитат двукратни спадове през изминалото тримесечие, става ясно от съобщението на BMW. По думите на Нота в Китай, където са продадени с 30.9% по-малко превозни средства през периода, се усещат първи признаци на възстановяване.