BMW иска да внедри блокчейн за проследяване на доставките

Проектът "PartChain" ще даде възможност за защита от манипулиране на данни

14:58 | 31 март 2020
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Автомобилната компания BMW ще проследява глобални си вериги на доставки на суровини и компоненти с помощта на блокчейн технологията. Автомобилната компания призова заинтересовани фирми да се присъединят към инициативата, стана ясно от думите на Андреас Вендт, ръководител на завода на BMW Group в Динголфинг, предава Die Zeit.

Според германския автомобилен производител методът може да повлияе на добива на кобалт, например. Кобалът е ключов компонент в състава на батериите за електромобилите и се добива предимно в Конго. Това там се случва често, без да се взимат под внимание стандартите за безопасност и здраве и експлоатацията на детски труд. По думите на Вендт проектът на BMW "PartChain" трябва да дава възможност за защита от манипулиране на данни от веригата за доставки, които могат да бъдат проверени по всяко време. Архивирането на данни е безпроблемно и създава прозрачност за всички участници.

Блокчейнът е вид децентрализирана база данни, непрекъснато разширяващ се списък на цифрови масиви, неподлежащи на фалшифициране. Информацията, която се съхранява, е разделена на отделни пакети - блокове, които са неразривно свързани. Всички участници в системата имат достъп до тази верига без посредник. Информацията се проверява постоянно.

Целта е да се създаде отворена платформа, която да може да се използва за сигурен и анонимен обмен на данни във веригите за доставки в различните отрасли.

Около 120 водещи автомобилни и технологични компании са създали инициативата Mobility Open Blockchain (Mobi) през 2018 г., за да помогнат на блокчейн да направи пробив в този сектор. BMW ръководи работна група по темата за веригите за доставки. За да се използва потенциалът на евентуална отворена платформа, обаче, са необходими общи стандарти.