Най-големите компании в света трябва да се подготвят за най-лошото

Несигурността, причинена от разпространението на коронавируса, продължава да е най-голямата тежест за бизнеса

07:55 | 24 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дали коронавирусът е временен шок, или ще окаже трайни щети на глобалната икономика? Този въпрос ще диктува обхвата на действията, които компаниите предприемат, за да намалят разходите и предпазят финансите си, като ще определи формата и ефективността на правителствените мерки, пише Крис Браянт в анализ за Bloomberg.

Краткият отговор е, че компаниите не знаят все още, защото на нито една от тях не се е налагало да се справя с пандемия с този мащаб преди. Ранните им оценки за сериозността на проблема са доста по-различни от тези на конкурентите им и постоянно се променят, в повечето случаи към по-лоши.

Миналата седмица някои автомобилни производители звучаха относително оптимистично, като се позоваваха на възобновяването на производството в Китай и отбелязваха, че продажбите там се възстановяват на фона на намаляващите нови случаи на заразени с коронавирус. BMW смята, че подобрението в Китай може да е отправна точка за това какво вероятно ще се случи в останалата част от света, ако бъдат предприети строги мерки за предотвратяване разпространението на заразата. Това може да обясни защо германският производител на коли все още планира да изплати на акционерите си 1.65 млрд. евро (1.8 млрд. долара) дивиденти. Volvo Cars планира да се “върне към нормалността” след Великден.

Въпреки че самолетният производител Airbus намалява дивидента си и увеличи кредитните си линии, той е напът да възобнови частично производство в някои френски и испански градове тази седмица и отбелязва известно възстановяване на вътрешния въздушен трафик в Китай. Това донякъде успокояващо съобщение е в контраст с предупреждението на главния изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Спор, който смята, че коронавирусът ще доведе до “по-малка глобална икономика, което ще значи по-малко авиолинии”. В резултат германският превозвач започна да се подготвя за пониженото търсене.

Подобни различия в очакванията се дължат отчасти на факта, че туристическият и здравният сектор ще бъдат по-силно засегнати от коронавируса, отколкото някои части от производствения свят. Потребителите, нуждаещи се от нови автомобили, може да отложат поръчките, но те няма да правят това безкрайно. В някакъв момент дори старите им коли ще излязат от употреба. За разлика от това потребителите вероятно няма да отидат на две летни почивки следващата година, защото не са могли да си позволят една тази. Докато разпространението на коронавируса не е напълно под контрол, вероятно хората няма да планират отпуски като цяло.

Възможно е също някои ръководители на индустриални компании да подценяват трудността на овладяването на Covid-19, включително отражението му върху търсенето и веригите на доставка. Японските ученици трябва да се завърнат в класните стаи през април, а броят на заразените в Хонконг започна отново да се увеличава. Ако правителствата изпитат затруднение да възобновят карантините, докато не се открие ваксина - което може да отнеме над година, бързото възстановяване може да се окаже само илюзия.

Дори ако компаниите успеят да поддържат работещи собствените си фабрики, доставките на ключови компоненти могат да бъдат прекъснати заради бъдещи огнища на заразата или мерки за овладяването ѝ.

Във времето, когато Китай постави под карантина голяма част от населението си, останалата част от глобалната икономика все още работеше. След като САЩ последваха Европа и наредиха на множество граждани да останат по домовете си, влиянието върху потреблението и работните места ще бъде значително. Очакванията са брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 5% тази година, а безработицата в САЩ да рязко да се увеличи.

До голяма степен, разбира се, ситуацията ще зависи от мерките на правителствата към уязвимите граждани и компании и под каква форма ще бъдат отпускани средствата за подпомагането им. Ако компаниите трябва да се справят с месеци на понижени приходи, придобиването на големи дялове от тях ще стане неизбежно за правителствата.

Имайки предвид голямата несигурност, компаниите трябва да се надяват на най-добрия сценарий, но да правят планове за най-лошия.