Германия е готова да изкупува акции на компании заради пандемията

Мерките на правителството ще са подобни на тези от кризата през 2008 г., заяви финансовият министър Олаф Шолц

12:35 | 20 март 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският финансов министър Олаф Шолц обяви, че правителството може да започне да изкупува акции на компании, за да увеличи капитала им и да им помогне да преодолеят негативното влияние на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Германия вече пое ангажимент да отпусне 550 млрд. евро (594 млрд. долара) чрез държавната банка KfW, за да помогне на компаниите, но Шолц посочи, че Берлин е готов да премине по-нататък. “Ако е необходимо, правителството може да купи компании, използвайки фонда, предназначен за справяне с финансовата криза от преди десетилетие”, заяви той пред радио Deutschlandfunk  в петък.

"Ще използваме нещо подобно, както през 2008-2009 г., въпреки че тогава бяхме фокусирани върху банковия сектор", посочи министърът.

Шолц обясни, че целта на правителството е да повиши ликвидността за компаниите и към това ще бъде насочена неговата програма. „В един момент ще се изисква акционерен капитал и ние отново сме готови да използваме фонда за стабилност на финансовите пазари, за да дадем своя принос“, добави той.

На фона на развиващата се пандемия някои от най-големите германски компании, включително Volkswagen и Daimler, предприеха безпрецедентни мерки за затваряне на фабрики. BMW тази седмица се отказа от надеждите си за нова рекордна година по отношение на продажбите, като прогнозира “значителен спад” при доставките спрямо нивата от 2019 г. и отслабена рентабилност през следващите години.

Правителството може да купи акции и на Lufthansa - която в четвъртък обяви, че прекратява 95% от полетите си, като част от спасителния план, заяви запознат източник тази седмица.