Арменският президент призова за оставката на премиера Пашинян

Саркисян уточни, че се консултирал с множество политически фракции в Армения и всички те подкрепят единодушно исканията му

13:25 | 17 ноември 2020
Обновен: 14:25 | 17 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Армен Саркисян, президент на Армения. Снимка: Bloomberg
Армен Саркисян, президент на Армения. Снимка: Bloomberg

Арменският президент Армен Саркисян призова за оставката на министър-председателя Никол Пашинян и насрочването на предсрочни парламентарни избори  седмица, след като беше подписано споразумение за прекратяване на огъня между Баку Ереван, прекратяващо военната конфронтация между двете страни в Нагорни Карабах, предава Bloomberg.

„Целият арменски народ навлиза в период на нови изпитания, в който всяка грешка може да доведе до пагубни последици“, заяви Саркисян в телевизионна реч късно в понеделник, призовавайки за сформиране на служебно правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори. „Надявам се, че всички политически сили осъзнават, че носят отговорност в този момент“, добави той. 

Правомощията на президента са до голяма степен церемониални и Саркисян няма силата да уволни едностранно Пашинян. До оставката на арменския премиер може да стигне, само ако тя бъде одобрена при гласуване в камара на парламента, която в по-голямата си част е контролирана управляващата партия на премиера, след като той дойде на власт след „Кадифената революция“ през 2018 г. Саркисян уточни, че се е консултирал с множество политически фракции в страната и „абсолютно мнозинство“ подкрепя неговите искания за оставка.

Продължават и протестите в Ереван срещу споразумението за прекратяване на огъня, което беше постигнато  с посредничеството на Русия миналата седмица. Документът от 10 ноември призовава изтеглянето на арменските сили от три азербайджански региона извън Нагорни Карабах. 

Преди сключването на договора Азербайджан си осигури контрол и върху стратегическия град Шуша, който арменците наричат ​​Шуши, в непризнатата Нагорнокарабахска република.

Близо 2000 руски миротворци са разположени в региона, за да наблюдават изпълнението на споразумението.

Пашинян пое отговорността за загубата на териториите, които бяха контролирани от Ереван в продължение на три десетелетия след споразумението от 1994 г. Оттогава насам Армения и Азербайджан не успяват да постигнат мирно споразумение въпреки посредничество от страна на Франция, Русия и САЩ.

По думите на арменския премиер официалната причина за приемането на спорзумението от Ереван е фактът, че военните ресурси на страната му са се изчерпали, а азерските войски са били по-близо до контролираната от Армения столица на Нагорни Карабах - Степанакерт.

Арменският външен министър Зохраб Мнацаканян подаде оставка в понеделник на фона на публични разногласия с Пашинян по отношение на детайлите около мирните преговори преди избухването на войната на 27 септември.