Световните лидери поздравяват Байдън в опит да затоплят отношенията си със САЩ

Германия, Франция и Великобритания вече приветстваха новия обитател на Белия дом

10:14 | 8 ноември 2020
Обновен: 10:15 | 8 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Световните лидери приветстваха победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, като много от тях се надяват, че президент демократ ще помогне за подобряване на отношенията помежду им, насочвайки отново фокуса към глобални теми като киматичните промени и по-единен подход в борбата срещу пандемията, пише Bloomberg.

В рамките на 4-годишния си мандат Доналд Тръмп преначерта десетилетия в американската външна политика. Той отправи критики към дългогодишните партньори на САЩ в Европа, изтегли страната от международни споразумения и организации и остави настрана опасенията за незачитане на правата на човека, за да установи тесни връзки с авторитарни лидери като тези на Саудитска Арабия, Унгария и Турция.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън междувремнно обеща по-многостранен подход, като разчита на връзките със съюзници на страната в Европа и Азия. Въпреки това Байдън вероятно ще запази по-твърдия тон относно търговските проблеми на САЩ, но ще трябва да балансира с обществените нагласи у дома, тъй като американците искат да спрат да понасят толкова голяма тежест по отношение на глобалната отбрана.

Ето какви са реакциите на лидерите по света до момента:

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение да работи с Байдън.

Германският канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

“Трансатлантическото ни приятелство е незаменимо, когато се сблъскваме с най-големите предизвикателства на нашето време”, заяви Меркел в изявление, публикувано в Twitter от нейния говорител.

Външният министър на Германия Хайко Маас призова за нов старт на трансатлантическите отношение.

“Джо Байдън ясно заяви по време на кампанията, че той вижда глобалната сила на САЩ в отборната игра, не в самостоятелността. Ние също искаме Западът да играе като отбор отново”, посочи Маас.

Китай

Китай вероятно ще се сблъска с по-строга позиция под президентството на Байдън по отношение на правата на човека и намесата на страната в Хонконг. Държавните медии обаче фокусираха първите си реакции повече около Тръмп.

Ху Сиджин, главен редактор на Global Times, заяви, че влиянието от действията на Тръмп може да продължи да отква.

“Имайки се предвид неговата уникална личност и капацитетът за мобилизация, който другите победени кандидати нямат, ако той откаже да приеме този резултат и се придържа към настоящото си поведения до края, това ще има голямо влияние”, коментира Ху в Twitter.

Канада, Мексико

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който поддържаше понякога трудни отношения с Тръмп, включително в областта на търговията, говори за “изключителни връзки” между страните в изявление, в рамките на което поздрави Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

“Ние допълнително ще надграждаме над тези фундаменти, докато продължаваме да пазим хората си от влиянието на глобалната коронавирусна пандемия и ще работим за мир, икономически просперитет и действия за климата по света”, заяви Трюдо.

Лидерът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който поддържаше близки отношения с Тръмп, заяви, че изборният процес не е приключил и гласовете все още се броят. “Не искаме да бъдем неразумни”, отбеляза той в размките на пресконференция.

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън се позова на общите приоритети, включително по отношение на климатичните промени, търговията и сигурността, отправяйки поздравленията си към Байдън.

Иран и Близкия изток

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей нарече изборите „спектакъл“.

„Независимо от резултата, едно нещо е абсолютно ясно - категоричният политически, граждански и морален упадък на режима на САЩ“, заяви той в Twitter.

Администрацията на Тръмп изтегли САЩ от Иранската ядрена сделка и въведе тежки санкции срещу страната, опитвайки се да принуди Техеран да приеме по-сурово споразумение, което да ограничи амбициите му в Близкия изток. Байдън вече сигнализира, че ще търси начини за възраждане на споразумението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който може би беше един от най-големите бенефициенти на външната политика на администрацията на Тръмп, също поздрави Байдън. Той написа в Twitter, че очаква с нетърпение да работи с Байдън и Харис, преди да благодари на Тръмп в отделен пост за приятелството му.

Престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед също изпратиха своите добри пожелания към Байдън.

Франция

Френският президент

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg 

Френският президент Еманюел Макрон призова новата американска администрация да “работи заедно” с Франция. “Имаме много за правене, за да преодолеем днешните предизвикателства”, заяви той в Twitter.

НАТО

Генералният секретар Йенс Столтенберг нарече Байдън „силен поддръжник“ на отбранителната група, която се оказа под обстрела на Тръмп заради недостатъчен принос от държави членки, освен Америка.

„Силно НАТО е добро за Северна Америка и за Европа“, заяви Столтенберг в изявление. „Нуждаем се от тази колективна сила, за да се справим с многото предизвикателства, пред които сме изправени", добави той. 

Европейската комисия

“ЕК е готова за усилено сътрудничество с новата администрация в САЩ и новия Конгрес на фона на нарастващите предизвикателства, с които се сблъскваме”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Председателят на

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg 

Индия и Азия

Индийският премиер Нарендра Моди също поздрави Байдън и Харис. 

Японският министър-председател Йошихиде Суга говори за укрепване на алианса между САЩ и Япония при Байдън, а премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че страната ѝ ще работи "рамо до рамо" с Белия дом на Байдън.