Байдън призна изборите, призова към единство и сътрудничество

04:26 | 8 ноември 2020
Обновен: 04:45 | 8 ноември 2020
Автор: Силвия Грозева
Джо Байдън след речта, с която прие победата в президентските избори. 7 ноември 2020. Уилмингтън, Делауер. Photographer: Robert Deutsch/USA Today/Bloomberg
Джо Байдън след речта, с която прие победата в президентските избори. 7 ноември 2020. Уилмингтън, Делауер. Photographer: Robert Deutsch/USA Today/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви победа на изборите и призова за сътрудничество след неконвенционална кампания по време на пандемия.

7 ноември

Ето някои от посланията на Джо Байдън и Камала Харис на митинга в Уилмингтън, Делауер на 7 ноември вечерта, предавана на живо от Bloomberg:

Джо Байдън, новоизбран президент:

-- Хората си казаха думата и ни дадоха ясна, убедителна победа. Спечелихме с най-много гласове, дадени за президент в историята – 74 млн.

-- Обещах да съм президент, който ще обединява, който не вижда сини и червени, а Съединени щати.

-- Администрацията ще работи за народа, за да възстанови гръбнака на Америка – средната класа, да направи Америка отново уважавана.

-- Както знаете, аз съм съпругът на Джил и нямаше да съм тук, без любовта и подкрепата й.

-- Гордея се с най-широката и разнообразна коалиция, която създадохме в кампанията. Сега и администрацията ще бъде такава.

-- Време е да понижим и температурата и да започнем да се изслушваме.

-- Да спрем да третираме опонентите си като врагове, те също са американци.

-- Сега е време да излекуваме Америка.

7 ноември

-- Започваме работа с контрола над вируса. Докато не овладеем вируса, не можем да възстановим икономиката. В понеделник ще представя група учени, които да изготвят план, който ще стартира на 20 януари 2021. 

-- Няма да пожаля усилия да спра тази пандемия.

-- Аз съм демократ, но ще управлявам като американец.

-- Нека тази демонизация в Америка започне да изчезва веднага.

-- Американският народ иска да постигнем сътрудничество.

-- Да победим отчаянието.

-- Нека по-добрата ни страна надделее.

-- Трябва да възстановим душата на Америка.

-- Америка е фар за света.

-- Америка означава възможности.

Камала Харис

Камала Харис, новоизбран вицепрезидент:

-- Конгресмен Джон Луис написа „Демокрацията не  е състояние, а действие“. Той имаше предвид, че американската демокрация не е даденост, а желанието ни да я пазим.

-- Демокрацията бе поставена на карта на тези избори.

-- Мисля за поколенията жени, чернокожи, азиатски, латино жени, които в историята на страната са прокарали пътя към този момент, тази вечер, които се бориха за равенство, свобода и справедливост за всички.

7 ноември

Някои факти за изборите в САЩ през 2020г:

-- 160 млн американци гласуваха в разгара на пандемията.

-- Преди 48г Джо Байдън спечели първия си мандат в Сената.

-- Камала Харис е първата жена,  първата чернокожа жена и първото дете на имигранти, която ще заеме поста на вицепрезидент на САЩ.

-- За пръв път стотици американци слушаха на живо речта на новоизбрания президент на митинг от покривите на колите си и го аплодираха с клаксони.

Две телевизии и Асошиейтед прес обявиха победа за Джо Байдън в събота след дни на броене на бюлетините, забавено от рекордната избирателна активност и големия брой гласове, изпратени по пощата заради пандемията.

Президентът Доналд Тръмп, не призна резултатите и обяви веднага победа. Той обеща да се бори за нея в съда, твърдейки, че на изборите е имало нередности, без да представи доказателства.

В много американски градове хората излязоха на улицата, за да празнуват края на президентството на Тръмп.