Джо Байдън печели президентските избори в САЩ

Байдън ще стане 46-тият президент на САЩ след обещание да обедини страната

18:50 | 7 ноември 2020
Обновен: 19:37 | 7 ноември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джо Байдън победи Доналд Тръмп и ще стане 46-ият президент на САЩ, като отстрани действащият президент на САЩ с обещание да обедини и оздрави страната, засегната от влошаващата се пандемия и дълбоки политически разделения, съобщава Bloomberg.

Победата на Байдън дойде, след като Associated Press, CNN и NBC съобщиха, че той печели Пенсилвания и повече от 270 електори в Избирателната колегия, които му осигуряват място в Белия дом. Тръмп без основания обвини демократите, че се опитват да откраднат изборите и претендират за победа преди обявяването на крайния резултат.

56-годишният сенатор от Калифорния Камала Харис пък ще стане първата чернокожа жена от индийско-американски произход вицепрезидент на САЩ.

77-годишният Байдън ще стане най-възрастния новоизбран президент в историята на САЩ и първият, който измества президент след един мандат, откакто Бил Клинтън победи Джорд Буш през 1992 г.

Целта на бъдещия президент да обедини страната ще бъде по-трудна за постигане заради твърденията на Тръмп за измама на изборите и контрола в Сената от страна на републиканците.  

Ако републиканците задържат Сената, дневният ред на Байдън, свързан с повишаване на данъците за богатите и корпорациите и енергийните политики, благоприятстващи климата, може да срещне затруднения. Демократите задържаха контрола върху Камарата на представителите.

Байдън спечели щатите Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - т. нар. Синя стена, която доведе до президентството на Тръмп през 2016 г. Подсилен от историческата избирателна активност, Байдън събра 4 милиона гласа повече от Тръмп в цялата страна, спечелвайки в събота сутринта местно време най-малко 74 милиона гласа срещу 70 милиона за Тръмп.

Тръмп оспорва резултатите

Тръмп се опита да хвърли съмнение върху резултата, твърдейки за широко разпространените нередности при гласуването без доказателства и завеждайки дела, за да оспори преброяването на бюлетините в някои ключови щати, където той изостава.

„Спечелих този избор, с много“, написа Тръмп в Twitter в събота сутринта.

Байдън все пак събра достатъчно подкрепа, за да измести един от най-нестандартните и поляризиращи президенти в историята на САЩ,

Тръмп многократно омаловажаваше заплахата от коронавируса, обезсърчавайки дори най-обикновенирте мерки за защита на обществено здраве, превръщайки носенето на маски в политически проблем. За гласоподавателите, виждайки Тръмп, съпругата му и най-малкият му син, заразени с Covid-19 в началото на октомври, това беше знак за неуспеха му да защити нацията като цяло.

Байдън обеща, че борбата с пандемията в САЩ ще бъде за него с най-висок приоритет, заедно с възстановяването на засегнатата икономика. Той предложи план за 3,5 трилиона долара, който разчита в голяма степен на допълнителен дефицит за създаване на работни места, макар че план в такъв размер вероятно ще се сблъска със съпротива в ръководения от републиканците Сенат. Повече от 9,7 милиона американци са се заразили с вируса и над 236 хил. са починали от февруари насам.

Избраният президент заяви, че може сам да отмени някои от най-противоречивите решения на Тръмп без одобрението на конгреса. Той планира да присъедини САЩ отново към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация и да отмени отказите на Тръмп от екологичните разпоредби. Той казва, че ще прекрати и забраната за имиграция от няколко предимно мюсюлмански държави и ще възстанови правата за търсещите убежище.

Байдън се обгради с много от съветниците си от предишните кампании и администрацията му вероятно ще включва поне някои от бившите служите в Белия дом от време на Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент.

В крайна сметка именно коронавирусът потопи шансът на Тръмп за втори мандат. Дори след като се възстанови заразяването си с вируса, Тръмп нападна водещи експерти по инфекциозни болести. А анкетите показваха, че избирателите не оценяват добре пандемичната реакция на Тръмп.

Докато Тръмп проведе поредица от митинги, пълни с негови привърженици без маски, Байдън призова американците да се вслушат в предупрежденията на учените и медицинските експерти, да поддържат социално дистанциране и да носят маски на публични места.

Байдън вероятно ще трябва да продължи да се бори с Тръмп, който не показва никакви признаци, че ще си тръгне спокойно от Белия дом.

Тръмп продължава да се опитва да подкопае легитимността на изборите с необосновани обвинения в широко разпространени нарушения.

„Тези избори далеч не са приключили“, каза Тръмп.

Спонтанни тържества избухнаха по улиците на някои градове, включително Ню Йорк, Вашингтон и Лос Анджелис, след като медиите обявиха изборите за приключили.