Пандемията може би завинаги промени форекс пазарите

Много инвеститори преминават от електронни към лични комуникации, а използването на алгоритми също расте

23:00 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Структурата на валутните пазари може да е била трайно променена от глобалната пандемия, показва ново проучване на Greenwich Associates, консултантска компания за финансови услуги, пише в свой анализ S&P Global Market Intelligence.

„Въпреки че ценообразуването и потоците се нормализират, начините, по които тези цени и потоци се канализират, са се променили значително по време на пандемията от COVID-19“, пише Кен Монахан, старши анализатор в Greenwich Associates. 

Проучването на компанията се основава на интервюта със 147 валутни инвеститори в световен мащаб в периода между юни и юли тази година.

Пандемията стимулира увеличаването на обема на търговията през онлайн платформи на брокери, тъй като инвеститорите посочиха връзките с брокерите на валутния пазар като все по-важни, тъй като ликвидността намалява, пише Монахан. Валутните инвеститори също така все повече се отказват от по-големите сделки и забавят изпълнението им. Тези промени в поведението вероятно ще продължат, след като премине глобалната криза, каза той.

Близо 20% от анкетираните валутни инвеститори в проучването заявяват, че са увеличили и използването на т.нар. „гласова търговия“ по време на пандемията. анализаторите смятат, че това е "невероятно" поради факта, че валутните пазари са станали почти изключително електронни.

Според проучването 67% от анкетираните посочват заздравяването на връзките в рамките на валутния пазар като ключово предимство на пандемията.

"Това може би също е добро напомняне, че дори на толкова децентрализиран и електронен пазар като форекс пазара, индивидуалните отношения между компаниите и между хората все още са в основата на целия бизнес", каза Монахан.

Проучването обаче разкрива също така, че докато много инвеститори преминават от електронни към лични комуникации, използването на алгоритми също нараства по време на пандемията.

„Компаниите разчитаха много на връзките си, но също така използваха всеки инструмент, с който разполагат“, каза Монахан.

Според проучването 23% от анкетираните посочват, че увеличеното използване на алгоритми вероятно ще продължи и след COVID-19. От своя страна 11% казват, че гласовата търговия ще продължи да нараства, а 10% смятат, че и в бъдеще забавеното изпълнение на сделките ще продължи.