По-слабото евро може да създаде главоболие за валутите на развиващите се държави

Щетите от всеки значителен спад на еврото биха били най-големи за унгарския форинт и полската злота

07:40 | 27 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако историята се възприема за наръчник, скорошните спирачки на еврото могат да бъдат лоша новина за валутите на развиващите се държави, пише Bloomberg.

Щетите от всеки значителен спад на еврото биха били най-големи за унгарския форинт и полската злота, показва проучване на Bloomberg за движенията на единната валута за последните две десетилетия.

Форинтът и злотата са особено изложени на рискове, тъй като техните страни извършват значителна търговия с еврозоната и обикновено се котират спрямо еврото.

В Азия корейският вон, тайландският бат и малайзийският рингит също са уязвими поради отворените си икономики, докато индийската и филипинската валута са склонни да бъдат относително имунизирани за обезценяване на еврото.

Еврото спечели само 30 пипса (бел. р. 1 пип е движението на четвъртата цифра след десетичната запетая при валутните двойки) този месец, след като напредваше със скорост от 24 пипса на ден през юли. Забавянето настъпи, след като се появи влошаване във фундамента в еврозоната - нарастването на инфекциите с Covid-19 в най-големите четири страни в региона започна да изпреварва тези в САЩ, докато августовските флаш-индекси разочароваха.

Валутите на

Валутите на развиващите се пазари могат да бъдат подложени на натиск при отслабване на еврото. Графика: Bloomberg

Повишеното спекулативно позициониране в еврото също прави валутата уязвима. Нарастването на заразените с Covid-19 в най-големите четири страни в региона започна да изпреварва това в САЩ, докато августовските данни за индексите на мениджърите по поръчките се оказаха разочвароващи. Повишеното спекулативно позициониране в еврото също прави валутата уязвима.

Докато валутите на развиващите се пазари не се радваха на ръстове, които можеха да се очакват след скока на еврото през юли, това не означава, че ще избягат от въздействието на обезценяването на общата валута. Неотдавнашната сила в еврото може да е помогнала да се маскират множество уязвими места на развиващите се пазари, включително лошо управление на пандемията от коронавирус, политически катаклизми, ниски реални доходи и нарастващи нива на дълга.