Wall Street преосмисля борсовата си стратегия с повишаване на рисковете за долара

Развиващите се пазари могат да спечелят от волатилността на зелените пари, но част от европейските и японски акции вероятно ще пострадат

07:46 | 21 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Преди шест месеца валутните курсове биха имали по-малка тежест в процеса на подбор на акции от инвеститорите. Сега, когато доларът е изправен пред екзистенциална криза - както смятат мнозина, валутите се оказаха в центъра на вниманието, пише Bloomberg в свой анализ. 

Тъй като продажбите на над 40% от компаниите извън САЩ са обвързани с долара по данни на Jefferies Financial Group, инвеститорите се опитват да преценят как трусовете при долара ще променят инвестициите в акции. Някои залагат, че печеливши ще са пазарите на акции на развиващите се пазари, други сочат, че полза ще имат в Америка, а според трети японските акции ще изостанат, ако зелените пари продължат да се обезценява. 

Десетгодишният възходящ

Десетгодишният възходящ тренд при долара беше преустановен. Графика: Bloomberg 

Доларовият индекс на Bloomberg се понижава с около 10% спрямо стойностите си от март, а предизвикателството пред инвеститорите е по отношение на дълбочината и продължителността на отслабването на зелените пари. 

Победителите 

Според Томас Хейс, фонд мениджър, базиран в Ню Йорк, слабостта на долара е сигнал за купуването на по-рискови акции и борсово търгувани стоки на развиващите се пазари. 

„Евтиният долар насърчава поемането на риск и паричните потоци към местата с по-висок растеж “, посочва Хейс, председател на Great Hill Capital. Той отбелязва, че отчасти предпочита акциите на развиващите се пазари, тъй като компаниите ще могат по-лесно да обслужват дълговете си, деноминирани в долари. 

Не всички играчи на пазарите поставят колебанията на долара като основа за своите инвестиционни стратегии. Пример за това е Филип Ким, портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management в Чикаго, който заяви, че екипът му е по-фокусиран върху дискусии като стойност срещу растеж.

“Ние се фокусираме върху количествените фактори и фундаментите, но валутите и потоците на средства могат да потвърдят силата на един регион или страна”, посочва Ким. 

Междувременно JPMorgan гледа на слабия долар като на причина да се заложи на американските акции.

“Евтината валута прави акциите по-атрактивни за чуждестранните инвеститори, докато носи предизвикателство за растеж на чуждите компании”, посочи Николаос Панигирцоглу в бележка до клиентите този месец. 

Никсън Мак, стратег на Invesco, също подкрепя американските акции, дори слабата валута да натежи на абсолютната възвращаемост за глобалните инвеститори. 

„Със силното вътрешно търсене и устойчивия растеж на печалбите от определени сектори вярваме, че американският пазар на акции все още е благоприятен и валутният ефект може да бъде компенсиран от възвръщаемостта на капитала“, посочва той.

Губещите 

Японските акции често са посочвани като най-малко печеливши при слаб долар. Поскъпването на местната валута може да бъде „проблематично“ за ефективността на собствения капитал в Япония - а също и в Европа - където корелациите с долара не са толкова „ясни“, колкото тези на развиващите се пазари, пишат стратезите от Citi.

"Ако доларът е в структурен низходящ тренд, йената има възможност да поскъпне допълнително,а това означава, че японските акции ще попаднат последни на нашия радар", твърди Надер Наеми от AMP Capital Investors. "Докато развиващите се пазари ще извлекат полза от по-слаб долар, за Япония е обратното", добавя той. 

Японските акции

Японските акции се представят по-слабо от тези на развиващите се пазари при слабост на долара. Графика: Bloomberg 

Междувременно в Европа, въпреки че миньорите във Великобритания и Русия и участниците в сектора на електронната търговия досега са показвали силно представяне по време на слабост на долара, датските акции от биотехнологичния сектор, на швейцарските доставчици в здравния сектор, както и на холандските търговци на хранителни стоки са сред най-засегнатите, става ясно от анализ на Jefferies.

“Традиционно валутният ефект е минимален, като максималното му отражение върху абсолютната възвращаемост е между 3 и 5%”, посочва Мак. “Въпреки това, по-ранния удар от пандемията и промяната на средата към нисък растеж променят и инвестиционната динамика”, отбелязва той. Според експерта валутната възвращаемост може да натежи и на общата.