Отслабването на долара отразява трудностите пред САЩ в борбата с коронавируса

Овладяването на пандемията има ключово значение за стойността на зелените пари

16:49 | 3 август 2020
Обновен: 17:00 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Доларът изпраща предупредителен сигнал към управляващите в САЩ - поставете ситуацията с коронавируса под контрол, пише Bloomberg в анализ. 

След като стойността на долара достигна рекорден връх през март, индексът на зелените пари изтри 10%, а спадовете му бяха ускорени през последните седмици на фона на увеличаващия се брой на новозаразени в някои региони на САЩ. Голяма част от разпродажбите бяха осъществени по време на търговията в Ню Йорк, което предполага, че вярата на местните инвеститори в силата на долара отслабва. 

В условията на пандемия по-рано инвеститорите се насочиха към долара като убежище срещу рисковете, докато вирусът натежа на икономиките в Европа. Отговорът на САЩ към пандемията обаче вече е предизвикателство за валутата, тъй като нарастват опасенията за дългосрочни щети от коронакризата върху най-голямата икономика в света, които могат да оставят лихвените проценти и растежа ниски в рамките на години. 

“Това, което хората най-отчаяно очакват, са добри новини около овладяването на пандемията”, заяви главният изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital. “Залогът на дадена валута е основно по отношение на контрола върху вируса, той не отразява фундаменталната сила на икономиките”, коментира експертът. 

Доларовият индекс

Доларовият индекс отслабна с 10% спрямо най-високите си нива за годината. Графика: Bloomberg 

Американското правителство изпитва трудности при овладяването на пандемията, което контрастира на успеха в еврозоната, и сега е основният двигател зад отслабването на долара. 

Политиката на стимули 

Икономиката на еврозоната се е представяла по-добре от американската само в осем години от 1992 г. насам, сочат данни на Международния валутен фонд, като това може да се случи и през 2020 г. 

Икономиката на САЩ отбеляза най-голямото си свиване за тримесечие от поне 1940 г. насам в трите месеца до юни, показаха данните от миналата седмица. Въпреки че европейската икономика също беше засегната и БВП се сви до нивата от 2005 г. насам през тримесечието, последните данни сигнализират за възстановяване след отмяната на мерките в региона, като правителствата изглежда успяват да поставят разпространението на вируса под контрол. 

По-рано миналата седмица гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл също отбеляза, че пътят за американската икономика ще зависи до голяма степен от успеха на страната в “контролирането на вируса”. Въпреки че централните банкери не обвързват нивата на лихвите с пандемията, по-широките усилия спрямо нея се отразяват на перспективите пред монетарната политика и икономическия растеж. 

Някои инвеститори вече започват да отчитат влиянието на вируса в стратегиите си. Според управител на активи в Amundi Pioneer Asset Management наблюдението на ситуацията около пандемията има нарастваща роля при формирането на възгледите му за долара и икономиката. 

За да оценява текущото въздействие на вируса експертът използва електронна таблица с данни, включително за активността на летищата, резервациите в ресторантите, приходите на малкия бизнес и ситуацията на пазара на труда. Също така той проследява традиционните данни за производството и услугите и използва данни за мобилността, предоставени от Apple и Google на Alphabet.