ЕЦБ ще тества система за платежни трансакции в различни валути

Tips е услуга, която урежда плащанията в реално време и денонощно

18:08 | 6 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Bloomberg
Bloomberg

Европейската централна банка стартира проект с Riksbank, който ще разследва дали и как Target Instant Payment Settlement (Tips) може да поддържа платежни трансакции в различни валути.

Tips е услуга, която урежда плащанията в реално време и денонощно. Понастоящем тя поддържа сетълмента на незабавни плащания в евро, но също така има функционалната възможност да поддържа други валути, предава Finextra.

Проектът с Централната банка на Швеция ще започне този месец с първия сетълмент на незабавни плащания в шведски крони.

Инициативата идва като отговор на нарастващите нужди на потребителите и бизнеса, които произтичат от увеличаващата се трансграничната електронна търговия, туризма и миграционните потоци.

На практика шведски потребител би могъл да прехвърли крони на търговец на дребно във всяка държава от еврозоната, като плащането ще бъде получено в евро за секунди. Клиент в еврозоната може да преведе еврото при плащане на стоки в Швеция по същия начин.

Други държави с други валути, които се присъединяват към платформата Tips, също могат да се възползват от незабавни разплащания в различни валути, посочват от ЕЦБ.