Защо централните банки променят позициите си за дигиталните валути?

Доскоро институциите не гледаха сериозно на криптовалутите, но проекта за Либра на Facebook промени всичко

07:46 | 9 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът на криптовалутите се развива зашеметяващо. До неотдавна биткойн, първата криптовалута в света, се разглеждаше като сфера на интерес на анархисти и дилъри на наркотици и тогава за централните банкери в света беше лесно да стоят на разстояние. Това се промени бързо, след като Facebook започна да обмисля създаването на своя собствена цифрова валута – т.нр. Либра. Изведнъж концепцията започна да се разглежда едновременно като практична и като потенциална заплаха за съществуващите парични режими. Централните банки на Китай, еврозоната, Бахамските острови и други правят опити в тази посока, докато други, включително Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия още проучват възможностите, припомня Bloomberg.

Какво беше толкова тревожно около Либра?

Повечето криптовалути, като биткойн и етер, редовно изпитват колебания в цените си, които ги правят неподходящи като средство за размяна. Либра е замислена като стейбълкойн -  виртуална валути, чиято стойност е обвързана с тази на някой актив с ниска волатилност. Най-популярният стейбълкойн - тетер -  е обвързан с американския долар. Предложението на Facebook е изправено пред много препятствия, но понятието за алтернативна валута, използвана в глобален мащаб, бързо се възприема от регулаторите като заплаха за националния суверенитет, неприкосновеността на личния живот, финансовата стабилност и способността на централните банки да провеждат парична политика.

Каква би била дигиталната валута на централната банка?

По-скоро нещо като Либра, отколкото като биткойн, който бе създаден въз основа на вярата в превъзходството на финансова система извън централизирания контрол. Въпреки това централните банки от Саудитска Арабия до Тайланд предвиждат да използват същата технология, разработена за биткойн, известна като блокчейн. Но вместо за насърчаване на анонимността банките предвиждат да използват блокчейн по такъв начин, че да си осигурят надзор.

Какво обмислят централните банки?

Има два основни пътя, по които могат да поемат централните банки. При единия достъпът до цифровата валута ще бъде ограничен до банки и други финансови институции и целта ще бъде да се направят потоците от плащания в рамките на съществуващата финансова система по-бързи и по-евтини. А при втория цифровите валути на централната банка или CBDC биха били емитирани директно за населението. В последния случай централните банки биха могли да поемат отговорност за извършване на надлежна проверка на клиентите, като трябва да гарантират изпълнението на изискванията за изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и предоставяне на данъчна информация.

Къде вече се правят опити?

Някои от островите в Източните Кариби, включително Гренада и Сейнт Китс и Невис, които споделят една обща централна банка, вече пуснаха собствена цифрова валута, която сега се тества от потребители и търговци. Но първата голяма централна банка, която ще предприеме този ход в голям мащаб, вероятно ще бъде Китайската народна банка (PBOC). След години на проучване на темата, PBOC през април даде зелена светлина на някои търговски кредитори да провеждат вътрешни тестове за хипотетично използване на цифровия юан.

В някои области са започнали пилотни тестове, насочени към потребителите - например в McDonald’s в район на около 100 км. югозападно от Пекин, става ясно от информация на вестник Global Times. Европейската централна банка обяви своя собствена експериментална фаза, както и публични консултации, след като наскоро централните банкери подчертаха необходимостта да бъдат в крак с технологичните тенденции, отчасти поради рисковете, породени от протекционизма и пандемиите. Швеция, Уругвай, Южна Африка и Швейцария са други страни, които активно проучват дигиталните възможности.

А кой не го прави?

От една страна, Фед бавно се поддава на идеята за цифрова валута, но интересът му се повиши напоследък, тъй като започна експерименти с хипотетичен дигитален долар за изследователски цели. И все пак институцията не се е ангажирала да проучи законността и осъществимостта на дигиталната валута с правителството и заинтересованите страни. Централната банка на Япония също така даде да се разбере, че не планира да издава цифрова валута към този момент, но важни промени сред служителите й тази година предполагат, че служителите искат поне да проучат въпроса по-задълбочено.

Какви биха били предимствата?

Ако централните банки могат да преодолеят техническите затруднения, цифровите валути биха могли да позволят по-бързи и по-евтини парични преводи през границите и биха могли да подобрят достъпа до законни платежни средство в страни, където паричните запаси намаляват. Документ на Световния икономически форум предполага, че новите валути могат да предложат на инвеститорите на дребно по-безопасни места за спестяване, ако това им позволява да създават сметки в централната си банка и биха могли да намалят разходите, които в момента оставят около 1,7 милиарда души без банкови услуги. Някои икономисти дори твърдят, че официалните дигитални валути биха могли да направят паричната политика по-ефективна, като позволят директно преминаване през лихвените проценти.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард твърди, че дигиталното евро може да стане особено важно на фона на нарастването на протекционистките политики, ако те доведат до нарушаване на предимно чуждестранните платежни услуги в Европа. За Китай цифровата валута предлага възможен начин да бъде в крак и да контролира бързо цифровизиращата се икономика. От друга страна, това също може да даде на правителството допълнителен инструмент за надзор.

Какъв е недостатъкът?

Рисковете пред емитирането и управлението на дигитални валути са значителни. В зависимост от модела на CBDC, централните банки рискуват да обезсмислят съществуването на търговските банки, жизненоважен източник на финансиране за реалната икономика, и да поемат преките рискове и усложнения при банкирането на дребно. Проблемите при управлението на бизнес, който е нов за тях, могат да подкопаят общественото доверие, на което централните банки разчитат, за да извършват от време на време непопулярни действия като повишаване на лихвените проценти. Също така някои изследователи изразиха съмнения относно това дали настоящата блокчейн технология ще бъде в състояние да поддържа голям обем едновременни трансакции. Официален представител на Китайската народна банка заяви, че изследванията му показват, че капацитетът на блокчейн при биткойн е спаднал доста под пиковото търсене през 2018 г. от 92 771 трансакции в секунда. Други проучвания са установили, че етер обработва средно 15 трансакции в секунда, докато мрежата на Visa може да обработва 24 000 такива в секунда.

Дали това не е само финансова мода?

Агустин Карстенс, бившият гуверньор на Централната банка на Мексико, който сега е генерален мениджър на Банката за международни разплащания, т.нар. централна банка за централни банки, заяви през март 2019 г., че досега изследванията и експериментите не са успели да представят убедителни аргументи за дигитални валути на ниво централна банка. Но седмицата след обявяването на Либра, Карстенс каза, че дигиталните валути могат да се появят „по-рано, отколкото си мислим“. От Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия наскоро обявиха, че изследват необходимостта от създаване на цифрова валута, а според управителя Андрю Бейли, страната ще се насочи към някаква цифрова валута след няколко години.