Израел и ОАЕ започнаха разговори по секретен тръбопровод

Споразумението ще позволи на търговците да транспортират петрол от Средиземноморския и Черноморския регион до Азия

12:40 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Израел и Обединените арабски емирства започнаха преговори за петролопровод, свързващ Червено море със Средиземно море, чиито операции израелските власти третират като строга тайна.

Europe Asia Pipeline Co. (EAPC), контролирана от правителството на Израел, и базираната в ОАЕ MED-RED Land Bridge Ltd. подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество при транспортирането на суров петрол и петролни продукти между Персийския залив и западните пазари, се казва в изявление на EAPC във вторник, цитирано от Bloomberg.

Споразумението идва, след като ОАЕ, третият по големина производител на петрол от ОПЕК, и Израел обявиха през август, че ще нормализират отношенията си. Оттогава двете страни обсъждат създаването на посолства, започването на директни полети и бизнес сделки.

EAPC управлява тръбопровода Eilat-Ashkelon, построен от Израел и Иран през 60-те години. Той има капацитет от 600 000 барела на ден и почти 23 милиона барела място за съхранение. Повечето петрол, изпращан от Персийския залив до Европа, се транспортира или през Суецкия канал, или чрез египетския тръбопровод Sumed, който може да изпомпва 2,5 милиона барела дневно.

Eilat Ashkelon Pipeline Co., беше съвместна собственост на еврейската държава и правителството на Иран. След ислямската революция на Иран през 1979 г. страните станаха врагове. И все пак в продължение на няколко години Израел все още разрешаваше иранския петрол да бъде изпращан по тръбопровода в тайна. Двете страни спориха за тръбопровода наскоро, като Техеран поиска компенсация, след като Израел пое 50% от него.

Споразумението от вторник, финансовите подробности за което не бяха разкрити, също ще позволи на търговците да транспортират петрол от Средиземноморския и Черноморския регион до Азия, казаха от EAPC.