Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Майер: Примирието между Израел и ОАЕ ще промени изцяло картината в Близкия Изток

Доц. д-р Мира Майер, анализатор по въпроси, свързани с Близкия изток, Светът е бизнес, 20.08.20

21:00 | 20 август 2020
Обновен: 21:34 | 20 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Макар и официалното подписване на договора между ОАЕ и Израел да предстои през септември във Вашингтон, примирието между двете държави ще промени цялата картина в Близкия изток. Мащабът на договора е прецедент за последните 70 години, тъй като ефектът от предишни договори с Египет и Йордания представляваше „хладен мир“. Това заяви, доц. д-р Мира Майер, анализатор по въпросите, свързани с Близкия изток, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на доц. Майер договорът представлява „един коренно различен подход“, тъй като от 1949 г. досега арабските държави отричат признаването на Израел.

„За арабските държави по-добрите отношения с Израел означават подобрение на ситуацията в Палестина. Същевременно, бизнесът между страните в региона ще нарасне значително“.

Във връзка бъдещите перспективи за търговия и износ на услуги гостът поясни, че освен в технологичния сектор, Израел е много напред в капковото напояване и обезсоляване на морски води.

„Това са някои от секторите, които се очаква да се развият, тъй като този регион страда от недостиг на вода“.

По думите на доц. Майер промяната на отношенията между Абу Даби и Йерусалим ще се отрази позитивно и на Палестина.

„Израелското обществено мнение, от най-религиозните до най-левите,  оценява, че е много по-добре да бъдат признати от арабския свят, вместо да анексират територии, да ги охраняват и да губят живота си за тях“.

"От страна на Саудитска Арабия се наблюдава „мълчалива подкрепа“ за разлика от положителните отзиви на Оман и Бахрейн. В геополитически аспект всички в региона имат общ интерес - въпросът с Иран", коментира Майер.

"Врагът на арабските държави, не е Израел, а Иран“. 

Според доц. Майер реакциите на турския президент Реджеп Ердоган понякога са трудно предвидими и затова няма логично обяснение за несъгласието му за сделката. Гостът даде за пример наличието на турско посолство в Тел Авив и в контраст нежеланието на Ердоган за изграждане на арабско в Израел.

„Позициите на Ердоган по отношение на арабския свят, като изключим неговата мегаломания и това, че са част от бившата Османска империя, са въз основа на едно разделение, което пък прави Катар приятел на Анкара. Това е въпросът с Мюсюлманските братя. Все пак управляващата партия в Турция е клон на тази организация, чийто най-голям проповедник е базиран в Катар“.

Доц. Майер застана зад тезата, че нито една от другите арабски страни не одобрява концепцията на тази организация, която налага управление по нормите на шариата.

„Споразумението между ОАЕ и Израел определено се оказа актив за президента на САЩ Доналд Тръмп. Рискът обаче да бъде избран Джо Байдън накара на принц Мохамед бин Зайад да подпише споразумението по простата причина, че кандидатът на демократическата партия може да върне обратно иранската сделка“.

Доц. Майер заяви, че приятелите на Израел са всички страни в региона с изключение на четири – Ирак, Сирия, Ливан и Йемен, а това, което ги обединява е наличието на иранско влияние.

„При руския президент Владимир Путин личният момент е, че той се разбира както с Бенямин Нетаняху, така и с Мохамед бин Зайад. Засега има мълчание и от руска страна“.

 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването Светът е бизнес“ може да видите тук.