Половината от бизнеса във Великобритания не е готов за Brexit заради пандемията

Covid-19 пречи на преходния период на бизнеса в Обединеното кралство

12:20 | 21 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Близо половината от компаниите в Обединеното кралство са по-малко подготвени за Brexit в сравнение с миналата година, пише Bloomberg. Причината е въздействието на коранавируса над бизнеса, което е сигнал за уязвимостта на Великобритания при напускането на единния пазар и митническия съюз на ЕС в края на годината.

Около 46% от компаниите казват, че са в по-лошо положение заради вируса и допълват, че са изчерпали финансовите си резерви и запаси. Това показва проучване на Chartered Institute of Procurement & Supply сред 557 мениджъри от британската верига за доставки.

16% от компаниите са на мнение, че запасите ще бъдат изчерпани още тази зима заради въздействието на Covid-19.

Британското правителство увеличили усилията си да убеди бизнеса да се подготви за окончателната раздяла на Великобритания с ЕС на 1 януари. Още следващата година компаниите ще се сблъскат с митнически декларации, за да запазят отношения с най-големия търговски партньор. Дори ако Обединеното кралство и блокът подпишат търговска сделка, която изглежда все по-малко вероятна, компаниите ще трябва да се съобразят с новите изисквания за търговия.

Според Джон Глен, икономист в CIPS, преходният период служи за подготовка на бизнеса за предстоящата раздяла, но Covid-19 е попречил на това. „Със сделка или без сделка, времето изтича.“

Ситуацията може да се отрази и на цените на стоките най-вече по празниците. Почти една четвърт от компаниите твърдят, че ще платят повече за стоки по празниците, което ще се отрази на потребителската кошница.