Гоув: Великобритания все още иска да постигне споразумение с ЕС

Вратата “е открехната” в случай, че Мишел Барние иска да посети Лондон през следващата седмица, обяви британският политик

16:05 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Mинистърът на британския кабинет Майкъл Гоув. Снимка: Bloomberg
Mинистърът на британския кабинет Майкъл Гоув. Снимка: Bloomberg

Великобритания все още иска да постигне търговско споразумение с Европейския съюз и вратата е отворена за още преговори, заяви министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, цитиран от Bloomberg.

“Аз искам сделка, решен съм да я сключа, но са необходими две страни”, посочи Гоув пред Sky News в неделя. “Ако изборът е между приемането на споразумение, с което ръцете ни са вързани”, и напускането без сделка, “тогава ние трябва да си върнем контрола”, добави той.

Трудните преговори между Брюксел и Лондон приключиха миналата седмица с изказване от страна на британски политици, че Европейският съюз ще трябва да направи повече компромиси, ако иска разговорите да продължат.

Премиерът Борис Джонсън обяви подготовката на Великобритания да напусне единния пазар и митническия съюз на блока в края на годината без търговско споразумение.

Джонсън обвини блока за отказа на 27-те да „преговарят сериозно“ през последните месеци, но остави вратата отворена за по-нататъшни разговори.

Британският премиер добави още, че винаги ще приветства преговарящите от ЕС, само ако дойдат в Лондон с „фундаментална промяна в подхода си“.

Гоув заяви, че вратата “е открехната” в случай, че главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние иска да посети Лондон през следващата седмица, за да продължат преговорите.

Министърът заяви по-рано, че ЕС се е оттеглил от постигнатия напредък, като написа за Sunday Times, че Великобритания няма да отстъпи пред блока.