Шоколадовата индустрия продължава да страда от използването на детски труд

Около 43% от децата в Кот д‘Ивоар и Гана работят в какаовия сектор

22:01 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg
Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Десетилетие, след като шоколадовата индустрия на стойност 100 милиарда долара обеща да намали детския труд във водещите производители на какао в света, доклад, финансиран от правителството на САЩ, показва, че проблемът всъщност се е задълбочил, пише Bloomberg.

Около 43% от децата, родени в семейства, произвеждащи какао в Кот д‘Ивоар и Гана, са извършвали опасна дейност през сезона 2018-2019 година, показва доклада на изследователската група NORC от Чикагския университет. Десетилетие по-рано децата, работещи в сектора, са били около 30%.

Данните са удар върху индустрията за какао и шоколад, която се съгласи преди десетилетие да намали опасния детски труд със 70% до 2020 година. Докладът излиза малко преди изборите в Западна Африка. В същото време Европа и САЩ притискат Кот д‘Ивоар и Гана да спазят обещанието си, в противен случай те ще спрат вноса на какаови зърна.

Огромното увеличение в производството беше едно от многото предизвикателства, пред които са изправени производителите на шоколад, инвестиращи в устойчивост.

Големите компании за произвидство на шоколад се ангажираха да помогнат за премахването на детския труд от техните вериги за доставки, докато потребителите и правителствата стават все по-загрижени за произхода на храната си. Европейският съюз планира да въведе закон, който в крайна сметка би могъл да направи компаниите отговорни за нарушаването на правата на човека и увреждането на околната среда чрез своята верига на доставки, докато американските законодатели предлагат забрана за внос на какао, произведено чрез детски труд.

Все още има твърде много деца в какаовите плантации, които вършат работа, за която са твърде малки, или работа, която ги застрашава“, каза президентът на WCF Рик Скоби. По думите му детският труд остава постоянно предизвикателство в Кот д'Ивоар и Гана, въпреки големите усилия на правителствата, компаниите за какао и шоколад, общностите, отглеждащи какао, и партньорите.

По-рано тази година Кот д'Ивоар отхвърли проекта на доклада, като заяви, че има недостатъци в модела и оценките и че други проблеми в предишни проучвания вероятно са довели до подвеждащи заключения.

Тази година властите са направили множество проверки във ферми, спасявайки деца и възрастни хора, за които се смята, че са работили принудително в какаовите плантации.

Говорителят на компанията, която притежава какаовите плантации в Гана отказва коментар на Bloomberg, като заявява, че не е запознат с доклада.

Регулаторът, който в миналото отрече твърденията за детски труд, въвежда система за управление на информацията на стойност 10 милиона долара, за да подобри прозрачността в какаовия сектор, заяви говорителят Фийфи Боафо в неделя преди публикуването на доклада.

Системата ще предостави на производителите и техните ферми уникални идентификационни номера, чрез които регулаторът „научно да докаже истинността на твърденията за детски труд“.

Американският сенатор Шерод Браун заяви, че детският труд и принудителният труд са проблем в сектора на какаото от две десетилетия и корпорациите не постигат напредък. Докладът на NORC не обхваща принудителния труд.

Според NORC докладът показва, че са необходими повече инвестиции в сектора, за да се намали детския труд.