Картел на пазара на какао може да доведе до поскъпване на шоколада

Кот д'Ивоар и Гана, които заедно произвеждат повече от 60% от какаото в света, предприемат най-голямата реформа в сектора от десетилетия

07:50 | 13 януари 2020
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Западноафриканските страни Кот д'Ивоар и Гана, които заедно произвеждат повече от 60% от какаото в света, се обединяват, за да образуват своя собствена шоколадова версия на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише в анализ Wall Street Journal.

Подобно на ОПЕК, чийто контрол върху добива на суров петрол до голяма степен движи глобалните цени на суровината от 1960 г. насам, се очаква решението на водещите двама производители на какао да повиши цената на бонбони, сладолед и торти. Двете страни решиха да въведат допълнителна премия от 400 долара за метричен тон какао, което в момента се търгува на нива от около 2500 долара на метричен тон.

"COPEC" (От ОPEC и Cocoa), както някои нарекоха новото партньорство, вече предизвиква объркване и безпокойство на глобалния пазар на шоколад, който се оценява на 107.3 млрд. долара. Вторият опит за създаване на картел на пазара на какао през последните 50 години, трябва да стане факт през октомври.

Трейдърите на какао наричат плана най-големата реформа на световния пазар на какао от десетилетия. Поне един голям преработвател на какао планира да повиши цените си в очакване на промяната. 

"Тук става дума за две трети от какаото в света", казва Джонатан Паркман от лондонската компания Marex Spectron.

Паркман очаква цените на шоколада да се повишат. „Кой плаща сметката за това - потребителите", казва той.

Какао преработвателите смилат около 4,8 милиона метрични тона какаови зърна през годината, според оценките на Международната организация за какао. Това какао се използва от компании като Hershey, Mars и Mondelez International, производители на едни от най-популярните десерти.

Някои шоколадови компании вече започнаха да купуват зърната какао с включената премия. Повечето големи потребители на какао сключват договори месеци или година по-рано, за да си подсигурят по-добри цени, за количествата, от които имат нужда.

Премията от 400 долара означава скок с около 16% в цената на какаото, което в петък се търгуваше на нива от 2589 долара за метричен тон. 

Първоначално Гана и Кот д'Ивоар предложиха минимална цена за какаото от 2600 долара за метричен тон по време на срещи с представители на шоколадовата индустрия миналата година. Компании от сектора обаче са се обявили против въвеждането на минимална цена. 

Вместо това шоколадовата индустрия се е съгласила да бъде добавяна премия към фючърсната цена на какаото. Гана и Кот д'Ивоар се отказаха от първоначалното си предложение за определяне на минимална цена за купувачите и решиха да приемат налагането на премия.

"Премията по същество е данък на стойност 1,2 млрд. долара върху какаовата промишленост“, каза Ерик Бергман, вицепрезидент в JSG Commodities. Общото за двете страни производство е от около 3 милиона метрични тона.

Най-големите производители на шоколадови изделия в света казват, че подкрепят инициативата на Гана и Кот д'Ивоар, защото това трябва да помогне за подобряване на доходите и поминъка на фермерите, увеличавайки устойчивостта в сектора. 

„Mars смята, че увеличаването на доходите на производителите на какао, като същевременно се осигурява устойчиво отглеждане на какао, е от ключово значение за иначе добре развиващия се сектор“, казва Джоузеф Гербино,  директор Глобални комуникации в компанията.

„Това е правилното нещо“, каза Кристин МакГрат от Mondelez. Компанията купува какао от шест държави, включително и Кот д'Ивоар и Гана.

„Фермерите трябва да могат да издържат семействата си и да имат приличен жизнен стандарт, а ние подкрепяме целта за повишаване на доходите на фермерите“, казва Джеф Бекман, говорител на Hershey.

Големите производители на шоколад не разкриват точно колко какао купуват всяка година от отделни държави и не са обявили увеличения на цените, свързани с новата премия. Цените на какаото, както се вижда на пазара, са намалели след обявяването на премията през юли.

В миналото големите мултинационални компании са ставали свидетели на цени на какаото доста над 3000 долара за метричен тон и са се справяли с тях, като са правили бонбони с по-малки размери, коригирайки и количеството на какаото, използвано в техните продукти и в много случаи, чрез повишаване на цените.

Други, по-малки държави, отглеждащи какао, също опипват почвата. Перу, който е осмият най-голям производител, обяви минимална цена от 3200 долара метричен тон през август. През октомври петият по големина производител Нигерия заяви, че проучва въвеждането на премия. 

Увеличаване на доходите

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо, 75-годишен адвокат, завършил във Великобритания, и президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, на 78 години с докторска степен по икономика от Университета в Пенсилвания, казват, че субсидията ще увеличи доходите на малките семейни фермери. 

В Кот д'Ивоар и Гана фермерите обикновено продават какаови зърна на местни посредници на цена, определена всяка година от правителството. Посредниците събират зърната от много малки ферми и ги продават на едро на правителството, което след това ги предлага на международните преработватели. Преработвателите превръщат какаовите зърна в какао на прах и масло, след което ги продават на компании като Mars и Hershey.

Според Световната банка 80% от производителите на какао или четири милиона души и техните семейства живеят с по-малко от 3 долара на ден. Тази статистика не се е променила особено от години. Докато цените на какаото варират на международния пазар, то разходите за живот на фермерите постоянно нарастват.

За най-големият производител на какао в света Кот д'Ивоар износът на какави зърна и други какаови продукти представляват най-голям дял от износа на цялата страна и носят половината от приходите му. При втория по обем производител Гана, какаовите зърна са на трето място сред изнасяните стоки, след златото и суровия петрол.

Целта на премията е да осигури по-висок и по-стабилен доход за земеделските производители. Според плана правителството гарантира на фермерите около 1800 долара за метричен тон продадени какаови зърна. Когато цените на какаото са достатъчно високи, премията от 400 долара се заделя във фонд, който трябва да бъде използван при спад на цените.

COPEC ще трябва да успее там, където други усилия за контрол на цените на какао не са успели.

Преработвателите на какао и производителите на шоколад казват, че инвестират милиарди в програми, които се занимават с проблемите на устойчивостта, като например подпомагане наемането на младежи за отглеждане на какао и преподаване на модерни техники за отглеждане на какао на дребни фермери.