Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

От какаовите зърна до шоколада - пътят на качествения продукт

Венсан Гайо, съосновател и управител на компанията за производство на шоколад "Гайо", Бизнес среща, 06.02.2019

21:30 | 6 февруари 2019
Венсан Гайо, съосновател и управител на компанията за производство на шоколад "Гайо", Бизнес среща. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Венсан Гайо, съосновател и управител на компанията за производство на шоколад "Гайо", Бизнес среща. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Производството на шоколад преминава през няколко етапа, от плантациите и какаовите зърна до финализирането на крайния продукт. Това коментира Венсан Гайо, съосновател и управител на компанията за производство на шоколад "Гайо", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Моята съпруга е от Пловдив, а се запознахме във Франция. Напуснахме Франция и решихме да пробваме от живота в България. След няколко години решихме, че ако искаме да останем в България, трябва да създадем нещо свое. Шоколадът вече бе част от нашия живот и дойде от само себе си като идея за бизнес. Нашите приятели се вълнуваха от това, което правим. Стартирахме само двамата. Започна търсенето и се развихме".

Стараем се всички подбрани суровини да са от България, уточни Венсан Гайо. "Какаовите зърна са от Перу, Венецуела, Никарагуа. Притеснява ме случващото се в тези държави. Това се отразява върху фермите и износа. В момента търсим алтернативни възможности за продукти с друг произход. На всяка реколта хората, с които сме свикнали да работим, ни изпращат мостри. Още от плантацията започва пътят на какаови зърна до създаването на шоколад", спомена още той.

"В Африка например човешките и природните условия са драматични. Обработката на зърната преминава през няколко етапа – бране, ферментация, изсушаване, печене, мелене на ръка. Обичам да показвам на хората суровите зърна и как влияе нашата работа върху вкуса на крайния продукт. Има престой, който наричам „успокояване“ на шоколада, други го определят като зреене. От зърна до блокчето шоколад минават от 2 до 3 седмици".

Теорията е задължителна, но не е всичко, смята гостът. "Хората могат да дойдат на място и да видят как правим шоколада. В началото обаче нямахме финансовата възможност. Нашата фабрика е факт вече повече от година. Инвестицията бе от външни средства в размер на 300 000 лв., чрез заем от банка по европейска програма", разкри управителят на "Гайо".

"Цената на шоколада не е определяща за клиентите, когато сами разбират, че той няма как да е евтин предвид суровините и производствения процес. Появата на конкуренти е полезна. Натуралните ни шоколади са с два състава и половина – какаови зърна, рафинирана захар, какаово масло, емулгатор и т.н. Шоколадите под формата на блокчета са 11 вида под нашата марка. В България създаваме качествен продукт на много по-ниска цена от тези във Франция, САЩ и Белгия. Досега сме отказвали да работим в чужбина. Сега имаме база и капацитет и отправяме поглед към чужди пазари".

Правим кулинарни и културни курсове и събития, за да покажем, че има живот около шоколада, поясни гостът.

Гледайте видео материал с цялото интервю.