В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

До края на 2019 г. не се очаква сериозен натиск върху цената на петрола

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 09.07.2019

13:28 | 9 юли 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ключовото събитие за втората половина на годината е подновяването на споразумението рамките на ОПЕК да продължат ограниченията в производството на петрол до март 2020 г. Това бе един от водещите фактори за инвеститорите на петролните пазари в първата половина от годината. До края на 2019 г. не се очаква сериозен натиск върху цената на петрола. Виждаме колебливост и минимални, но не и резки движения при цените. Това заяви д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Тази прогноза потвърждава и Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг. Според друга прогноза - тази на Barclays, се очаква търсенето на петрол тази година да е най-слабото от 2011 година насам".

През втората половина от годината водещите фактори са: освен ограниченията в производството на ОПЕК ключов момент остават отношенията между САЩ и Китай, изтъкна д-р Иванова. "Тази седмица се очаква подновяване на търговските преговори, като акцентът в тях е дали през 2019 г. ще има някаква развръзка в тези отношения между двете държави. От тези две страни зависи потреблението на петрол в света през цялата година. При промяна в перспективите и ще има и промяна в търсенето на петрол", добави тя.

"Водещото за инвеститорите в момента дори не е толкова предлагането, колкото търсенето. Затова и вчера, и днес виждаме понижения в цените на петрола. Иран остава голямата неизвестна, както и напрежението в Близкия изток. Иран заплашва до увеличи обогатяването на уран с до 20% и това е заплаха за цялостното ядрено споразумение".

Данните за индустриалния сектор в държави в Азия и Европа показаха разочарование и несъвпадане с прогнозите на анализаторите, напомни д-р Иванова. Когато има такова мащабно забавяне, петролните пазари съвсем закономерно реагираха със спад, поясни още тя.

Суровини

"Цената на какаото тази сутрин се повишава с около 5%. Виждаме обединение в усилията от страна на двете основни държави производителки на какао - Гана и Кот д'Ивоар, цената на какаото да има минимални нива от 2600 долара за метричен тон. Днес цената на световните борси е около 2577 долара. Имало е и известно спиране в доставките на какао, докато са протичали разговорите. Пазарът на какао в световен мащаб се оценява на 100 млрд. щатски долара и много малка част от тази печалба достига да африканските производители. Целта на тези усилия на двете държави и да се справят с детския труд в плантациите и бедността в регионите с какао да не се разпространява".