Облигационните пазари: Не отписвайте риска от висока инфлация

По-дългосрочните облигации, които са чувствителни към инфлационните очаквания, изостават през последните месеци

20:40 | 15 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Части от облигационните пазари по света започнаха да сигнализират, че инфлационните рискове ще се задържат в дългосрочен план, въпреки че малцина очакват цените да скочат веднага.

Безпрецедентният стимул за смекчаване на влиянието на коронавируса върху глобалната икономика и признаците, че независимостта на централните банки ерозира в световен мащаб, поддържат опасенията за инфлацията живи. Това е един от факторите за движенията на кредитните пазари, където по-дългосрочните облигации, които са по-чувствителни към инфлационните очаквания, изостават през последните месеци, като обръщат по-ранните резултати.

В САЩ корпоративните облигации с инвестиционен клас и матуритет от 10 години се представиха по-зле от облигации с по-малък матуритет миналия месец, става ясно от индексите на Bloomberg Barclays. А на пазара на опции разходите за хеджиране срещу нарастването на инфлацията над 2% през следващите пет години са се удвоили от февруари. В Азия деноминираните в долари корпоративни ценни книжа с падеж над 10 години бяха групата с най-лошо представяне за двата месеца до септември.

В САЩ

В САЩ корпоративните облигации с и матуритет от 10 години се представят по-зле от късите облигации. Графика: Bloomberg

Тези движения са факт, тъй като устойчивото икономическо възстановяване, което щеше да доведе до нова ера на нарастващите цени, вече не изглежда като сигурно на фона на възраждащата се пандемия. Но според инвеститорите, които гледат в дългосрочен план, евентуалното икономическо възстановяване постепенно ще възобнови нарастването на цените.

„Смятаме, че най-лошото от спада на цените е приключило - някои от свързаните с коронавируса трудности сега са облекчени“, каза Силвия Шенг от JPMorgan Asset Management. Той прогнозира риск от висока инфлацията през следващите три до пет години заради фискалните и паричните стимули.

BlackRock очаква инфлацията да се ускори в средносрочен план, тъй като глобалните производствени разходи нарастват, а Федералният резерв позволява превишаването на цените и политическият натиск за поддържане на ниски лихви се засилва. Индексът на потребителските цени в САЩ ще нарасне средно с 2,5% до 3% от 2025 до 2030 г., гласи бележка на икономистите от банката, публикувана миналия месец.

Някои пазарни измервания на инфлационните очаквания остават повишени. В Азия тази седмица Индия отчете по-бързо ускорение на инфлацията си през септември от очакваното. В сряда централната банка на Южна Корея остави основния си лихвен процент непроменен на фона на признаци, че пандемията от коронавирус започва да отслабва на местно ниво, а инфлацията нараства.

Ръководителят на Invesco Фреди Уонг, заяви, че неговата компания се фокусира повече върху печалбата от по-краткосрочни облигации, отколкото от държането дълг за по-дълъг период.