В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: България трябва да заложи на емитирането на социални облигации през следващите години

Борис Колев, член на УС на БАКСОС и изпълнителен директор на CSR Bulgaria, В развитие, 09.10.2020

14:38 | 9 октомври 2020
Обновен: 16:52 | 9 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Един от най-стретегическите инструменти, които трябва да бъдат заложени през следващите години в България, е емитирането на социални облигации, заяви Борис Колев, член на Управителния съвет на БАКСОС (Българска асоциация на КСО специалистите) и изпълнителен директор на CSR Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Социалните облигации са един много значим инструмент, който ще привлича все по-голям интерес". 

По рано тази седмица от Европейската комисия обявиха, че ще емитират облигации по инструмента SURE в размер до 100 млрд. евро като социални облигации. Колев обясни, че социалните облигации са инструмент, който обвързва изразходването на средствата, събрани чрез него с резултатите.

Според госта отдавна се търси начин да се обвържат средствата с резултатите от изразходването им и социалните облигации предоставят на емитентите, в случая ЕК, един много добър инструмент за надзор и въздействие.

„ Пандемията и всичко, което се случи около нея ни показа, че трябва да мислим и как харчим средствата“.

Колев заяви, че България трябва да се възползва от 511 млн. евро, предвидени по проекта на ЕК. Според госта най важното е средствата да бъдат правилно разпределени, като се изгради и правилен механизъм за отчитане и измерване, което не е много лесна задача, тъй като досега не е имало опит на държавно ниво с тези инструменти.

Запитан общо за ESG инвестициите, гостът заяви, че екологичният елемент до момента е бил водещ, но фактически покрай 2020 г. социалният елемент ще има по-голям превес.

„В глобален мащаб през второто тримесечие обемът на социалните облигации е над 80 млрд. долара и се очаква за по-малко от две години пазарът да нарасне два пъти“.

По отношение на очакваните измами, Колев заяви, че е нужно изграждането на ясни механизми за отчитане и измерване, тъй като сферата с експертите още не е готова и тепърва КСО специалистите ще са още по-необходими.

Целия разговор вижте във видеоти.

Всички гости на предаването "В развитие"  може да видите тук.