Дивидентите в Европа трудно ще се възстановят в "новото нормално"

Предизвикателствата са най-големи за банковия и енергийния сектор, а британският пазар е сред най-уязвимите

10:17 | 1 октомври 2020
Обновен: 10:17 | 1 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Пандемията може да остави траен белег върху европейските дивиденти - основен инструмент, чрез който за инвеститорите в акции, реализират доходност, съобщава Bloomberg. 

Някои изплащания бяха замразени след първата вълна на коронавируса и вече започнаха да се възстановяват, но сектори като банковия и енергийния са изправени пред структурен натиск. Това може да доведе до дългосрочни промени на инвестиционната карта в Европа, където акционерите обикновено се възнаграждаяат чрез дивиденти, а не чрез обратно изкупуване на акции, което е популярно в САЩ. Въздействието ще бъде голямо върху пазари като британския, които са силно зависими от индустриите, изплащащи солидни дивиденти. 

Свръхекспозицията на Великобритания към тези сектори е все по-голямо предизвикателство. Близо 25-процентен дял от общите дивиденти в индекса FTSE 350 през 2019 г. са изплатени от големи петролни и газови компании - двойно на дела им в индекса Stoxx 600, сочат данни на Bloomberg. Банките са генерирали 12% от изплатените дивиденти в Кралството в сравнение със само 6% за региона на еврозоната. 

Преди коронакризата  

Преди коронакризата енергийните компании и банките изплащаха най-големи дивиденти във Великобритания. Графика: Bloomberg 

Очакванията са дивидентите във Великобритания да бъдат намалени най-много спрямо останалите европейски пазари, показват изчисления на Bloomberg.

“След съкращаването или анулирането на дивидентите от Shell, HSBC и BP през тази година сега се очаква British American Tobacco да изплати най-големи дивиденти сред компаниите в индекса FTSE 100”, посочи в доклад AJ Bell по-рано тази седмица. „Не всички инвеститори ще приветстват това, особено тези, които смятат, че тютюнът не преминава своите тестове за социално отговорно инвестиране“, добавят от компанията. 

Банките 

Вероятно е европейските кредитори да се справят малко по-добре. Въпреки това може да отнеме над четири години, докато общото ниво на дивидентите в сектора се възстанови, сочат оценки на Bloomberg.

Изплащането на

Изплащането на дивиденти вероятно ще остане за дълго далеч от нивата от 2019 г. Графика: Bloomberg 

Засегнати от забраната на Европейската централна банка и подобни насоки от Английската централна банка, повечето от инвеститорите, участвали в проучване на JPMorgan, очакват дивидентите да са по-ниски в банковия сектор, дори след като рестрикциите бъдат отменени. Прогнозите им са такива въпреки силните парични резерви, потенциалните сливания и придобивания в сектора и незначителните притеснения по отношение на капитала. 

Френските банки, които бяха обещали най-мащабните изплащания на дивиденти на своите акционери, са водещи критици на забраната на ЕЦБ. Председателят на Societe Generale Лоренцо Бини Смаги предупреди в сряда, че политиката рискува да направи сектора неподходящ за инвестиции.

Индексът Stoxx 600 Banks отчита спад с 42% през тази година - над три пъти повече от широкия бенчмарк, а акциите на SocGen са третите най-слабо представящи се сред тези на сектора, като поевтиняват с 64%. 

Банките имат

Банките имат исторически високи нива на средства в брой, след като преустановиха изплащането на дивиденти. Графика: Bloomberg 

Въпреки че голям брой компании понижиха или преустановиха изплащането на дивиденти по-рано тази година, имаше някои признаци за нормализиране. Във вторник доставчикът на строителни материали Ferguson предложи възстановяване на дивидентите. През последните седмици в Швеция няколко фирми, включително Husqvarna и Holmen, също обявиха планове за възобновяване на изплащанията.