Забраната за изплащане на дивиденти в Европа удари сериозно инвеститорите в банки

Според анализатори еднаквото правило за всички банки не е най-удачното решение

07:45 | 19 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg
Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg

Когато Европейската централна банка поиска банките да не изплащат дивиденти до 2021 г., тя осъзнаваше, че ходът ѝ може да не бъде добре приет от инвеститорите, пише в анализ S&P Global Market Intelligence. 

“Знаех, че инвеститорите няма да са особено доволни от нашето решение, но ние смятаме, че това е необходима мярка, която трябва да се предприеме на фона на толкова високата несигурност”, заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, в края на юли след обявяване на съобщението. 

ЕЦБ настоя през март европейските банки да отложат изплащанията на дивиденти и обратните изкупувания на акции поне до октомври, но разшири изискванията си с три месеца, като заяви, че ще помогне на банките да преодолеят загубите и ще подкрепи кредитирането по време на коронавирусната криза. 

Участниците на пазара предупредиха, че ходът може да коства на инвеститорите ключов източник на приходи и че забраната може ненужно да накаже по-добре капитализираните банки. 

Акционерите вече станаха свидетели на значително намаляване на дивидентите, изплащани от европейските банки за 2019 г., като резултат на забраната, въпреки че различните схеми на плащане и интерпретациите на препоръката доведоха до някои разминавания, показват данни на S&P Global Market Intelligence.

Изплащаните дивиденти

Изплащаните дивиденти от европейските банки се понижават значително след изискванията на ЕЦБ. Графика: Market Intelligence 

Британските кредитори като Barclays, NatWest и Lloyds, които изплащат дивиденти за половин година, спряха вторите плащания за 2019 г., докато HSBC, която изплаща тримесечни дивиденти, отмени плащанията си за четвъртото тримесечие след забраната на ЕЦБ.

Междувременно голяма група кредитори преустановиха изплащането на дивиденти за цялата 2019 г., включително френските BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole и германските Deutsche Bank и Commerzbank. Всички те разпределят печалби на акционерите веднъж годишно, а препоръката на ЕЦБ през март дойде точно преди повечето от тях да одобрят дивидентите за 2019 г. на годишните си общи събрания.

Испанският кредитор Banco Bilbao Vizcaya Argentaria е единствената от 20-те най-големи европейски банки, изплатили изцяло дивидентите си за 2019 г., тъй като банката беше приключила с разпределението им преди ЕЦБ да наложи забраната. 

Дивиденти на

Дивиденти на акция, изплащани от най-големите европейски банки. Графика: Market Intelligence 

Вместо да преустановят изцяло изплащането на дивиденти някои банки промениха или разделиха плащанията си. 

Испанската CaixaBank намали паричния си дивидент за 2019 г. до 7 евроцента на акция от първоначалното предложение за 15 евроцента. 

Шведските UBS и Credit Suisse решиха да изплатят дивидент на акция от 36,5 цента и 0,14 швейцарски франка, което покрива само половината от планираните им дивиденти за 2019 г., докато отложиха решението за останалата половина на годината за четвъртото тримесечие. 

Междувременно бордът на директорите на базираната във Финландия Nordea беше упълномошен да вземе решение за изплащането на дивидент в размер на максимум 40 цента на акция за финансовата 2019 г. след началото на октомври. Банката все още не съобщава дали възнамерява да продължи да се придържа към този план, имайки се предвид последните изисквания на ЕЦБ. 

Отмяната на дивидентите и резките спадове в цените на акциите на европейските банки понижиха значително възвращаемостта за акционерите от началото на годината. Най-тежко засегнати са Société Générale и Lloyds, чиято обща възвръщаемост спада съответно с 57.12% и 55.54%, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Общата възвращаемост

Общата възвращаемост от инвестиции се понижава за почти всички големи банки. Графика: Market Intelligence 

Няма едно правило, подходящо за всички 

Продължителното преустановяване на дивидентите може да има неблагоприятни последици, посочват експерти на Scope Ratings. За акционерите банковите дивиденти са ключов източник на приходи, който подкрепя собствената им кредитоспособност. Ограничаването на вътрешногруповите приходи също може да се превърне в проблем за конгломератите. Международните групи разчитат, че чуждестранните дъщерни дружества могат да изплащат дивиденти на недействащи холдингови компании.

Що се отнася до банките, макар забраната на ЕЦБ да е положителна по отношение на кредитите в краткосрочен план, то в случай, че такава политика бъде удължена твърде дълго, тя рискува да увеличи разходите за капитала на банките във времето, особено на тези, които са добре капитализирани, посочват от Scope.

Банките и анализаторите бяха особено изненадани от решението на ЕЦБ да въведе подобни изисквания за всички банки в Европа. 

Председателят на Nordea по-рано отхвърли предложението за замразяване на изплащането на банкови дивиденти до края на 2020 г. като „малко нелогично“, защото не взема предвид различните финансови позиции на европейските банки. Скандинавският кредитор е една от най-добре капитализираните банки в Европа.

Според Scope Ratings “подходът на еднаквото правило за всички за дивидентите може да бъде поставен под въпрос в дългосрочен план, ако изглежда твърд строг и/или има неблагоприятни ефекти”. 

Рейтинговата агенция изтъква факта, че банките в Европа имат различни условия на работа заради мерките срещу коронавируса, като някои от тях се възстановяват по-бързо от други. Тя дава Скандинавия като пример за регион, в който някои банки имат големи капиталови буфери и работят в добре развиващи се местни икономики.