ЕЦБ призова банките да задържат изплащането на дивиденти през цялата 2020 г.

Също така институцията настоява банките да не изкупуват обратно акции поне до януари следващата година

12:45 | 28 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи фактическата забрана на банките да връщат капитал на акционерите и ги призова да проявят сдържаност по отношение на определянето ан бонусите. Така институцията нанася тежък удар върху банките, които лобираха, за да възобновят обичайния си бизнес в условията преди пандемията, съобщава Bloomberg.

ЕЦБ настоява банките да не изплащат дивиденти и да не изкупуват обратно акции поне до януари следващата година. Това е с три месеца повече от първоначално предвидения период на европейския банков регулатор. От ЕЦБ отбелязват, че е необходимо банките да бъдат изключително сдържани по отношение на променливото възнаграждение.

Редица банки, сред които BNP Paribas SA, лобират да възобновят изплащането на дивиденти, тъй като се стремят да подсилят падащите цени на своите акции. Историческото борсово рали, регулаторните облекчения и обширните гаранции за държавни заеми увеличават печалбите на редица банки. Швейцарската UBS Group AG посочи през миналата седмица, че може да върне допълнителен капитал на акционерите си към края на годината, пише Investor.bg.

През март ЕЦБ поиска от банките да спрат изплащането на дивиденти поне до октомври, в опит да запазят капитала си, докато траят блокиранията, свързани с коронавируса. Въпреки че ходът беше болезнен за някои кредитори и техните инвеститори, европейският банков регулатор посочи, че това е компромис от страна на кредиторите за безпрецедентните регулаторни облекчения, които им бяха предоставени за оцеляване в кризата.

ЕЦБ заяви, че ще преразгледа отново своята позиция през четвъртото тримесечие, за да вземе предвид икономическата среда, стабилността на финансовата система и способността на банките да планират бъдещите си капиталови нива.