Лагард: ЕЦБ няма да се ограничава в борбата срещу вируса

Управителят на Европейската централна банкла се надява на "бързо съгласие" по фонда за възстановяване на ЕС

17:30 | 16 юли 2020
Обновен: 17:30 | 16 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че няма да допусне ограничаване на паричната политика, докато се бори да подкрепи икономическото възстановяване на еврозоната от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

Лагард каза, че в момента централната банка очаква да похарчи пълната сума от програмата си изкупуване на пандемични облигации. Това е в котраст с изказването на един от централните банкери на ЕЦБ, който на скоро каза, че това може да не е необходимо.

Лагард подчерта още, че покупките на облигации ще продължат да бъдат насочвани към страни, които най-много се нуждаят от подкрепа по време на пандемията, като например Италия. Този въпрос вече предизвиква смущения сред някои централни банкери, които се притесняват, че ЕЦБ може да се окаже в ситуация, в която нарушава законите, забраняващи пряко финансиране на правителства.

Управителят на ЕЦБ говори, след като УС на банката запази в четвъртък паричната политика без промяна, включително програмата за изкупуване на облигации за 1.35 трлн. евро.

"Мащабните парични стимули остават необходими", каза Лагард пред репортери във Франкфурт. По нейните думи Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да подкрепи всички граждани на еврозоната през тези изключително трудни времена.

В крайна сметка обаче перспективите остават нестабилни и зависят и от това дали лидерите на ЕС могат да изгладят различията си по отношение на фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, когато се срещнат в Брюксел в петък.

Лагард каза, че е важно лидерите да „постигнат бързо съгласие“ относно пакета.

„Вие носите много надежди и очаквания и се надяваме да успеете“, каза тя.

Въпреки че банкерите на ЕЦБ започнаха да звучат малко по-малко песимистично по отношение на възстановяването в последните си публични изяви, те продължават да бъдат предпазливи заради ръста в броя на заразените в някои райони.

Те също така предупреждават, че пътят към нивата на активност преди кризата ще бъде труден, белязан от по-висока безработица и фалити, които могат да нараснат рязко, когато приключат програмите за държавна помощ. Държавите ще трябва да разработят и план как да се справят с огромните дългове, които се натрупват.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват още 500 милиарда евро да бъдат добавени към програмата за програмата за изкупуване на пандемични облигации до края на тази година.

Миналата седмица Европейската комисия прогнозира свиване от почти 9% за еврозоната тази година в съответствие с оценката на ЕЦБ от юни. Тя също така предупреди, че южноевропейските държави, включително Италия и Испания, са изправени пред много по-голям удар от северните страни като Германия.